Tri SUV-a u borbi za naslov Svjetskog automobila godine 2017.

Tri SUV-a u borbi za naslov Svjetskog automobila godine 2017.

Nakon što je na ženevskom auto salonu objavljeno tko je ovogodišnji nositelj titule Europskog automobila godine, sada su na istom mjestu objavljena imena finalista za izbor Svjetskog automobila godine, odnosno nagrade World Car of the Year 2017.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prije nego krenemo s imenima podsjetimo da ćemo imena ukupnog pobjednika te osvajača naslova u pojedinim kategorijama saznati u travnju na auto salonu u New Yorku te da međunarodni žiri koji bira pojedine pobjednike čini 75 auto novinara iz 23 države širom svijeta.

Naslov Svjetskog automobila ove će godine ponijeti jedan SUV. Naime, među tri posljednja finalista su ušli Audi Q5, Jaguar F-Pace i Volkswagen Tiguan. Prvi je to put da su se tri SUV-a našla u konačnom finalu što još jednom pokazuje popularnost tog segmenta i velikih napora koje proizvođači ulažu u takva vozila.

Audi je s modelom R8 Spyder osigurao mjesto među tri posljednja kandidata u izboru za performance automobil godine (World Performance Car), a konkurenciju mu čine McLaren 570S te Porsche 718 Boxer/Cayman. Nova nagrada za ovu godinu je ona za najbolji gradski automobil (World Urban Car), a naslov će ponijeti jedan od sljedećih modela: BMW i3 94 Ah, Citroën C3 i Suzuki Ignis.

Nagradu za “najzeleniji” automobil godine (World Green Car) će izboriti Chevrolet Bolt, Tesla Model X ili Toyota Prius Prime, dok će se u kategoriji luksuznog automobila (World Luxury Car) pobjednik izabrati između BMW-ove serije 5, mercedesove E klase i Volva S90/V90.

Na kraju tu je još i nagrada za najbolji dizajn (World Car Design of the Year) za koju se bore mercedesova S klasa Cabriolet, Toyota C-HR te Jaguar F-Pace. Jaguarova nova SUV uzdanica je jedini automobil koji je u ovogodišnjem izdanju ovog izbora finalist za dvije nagrade, ovu za dizajn i onu glavnu.

2017 World Car of the Year
Audi Q5
Jaguar F-Pace
Volkswagen Tiguan

2017 World Luxury Car
BMW serija 5
Mercedes-Benz E klasa
Volvo S90/V90

2017 World Performance Car
Audi R8 Spyder
McLaren 570S
Porsche 718 Boxster/Cayman

2017 World Green Car
Chevrolet Bolt
Tesla Model X
Toyota Prius Prime

2017 World Urban Car
BMW i3 (94 Ah)
Citroën C3
Suzuki Ignis

2017 World Car Design of the Year
Jaguar F-Pace
Mercedes-Benz S klasa Cabriolet
Toyota C-HR

Podijeli:
1