Treća generacija Nissana Qashqai dolazi 2020.

Treća generacija Nissana Qashqai dolazi 2020.

Prva generacija modela Qahqai je na tržište pristigla 2006, a druga je 2013. Drugim riječima, sada joj je već peta godina i u Nissanu sasvim razumljivo već spremaju nasljednika. Točnije, treća generacija ovog vrlo popularnog SUV/crossovera bi na tržište trebala stići tijekom 2020, a moguće je da će biti premijerno predstavljena već u drugoj polovici iduće godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prema navodima AutoExpressa, koji se poziva na insajdere, glavna novost kod ovog modela će, pored očekivanih vizualnih dorada vanjštine i interijera te bogatije i naprednije opreme, biti elektrifikacija ponude koja će uključivati hibridne te plug-in hibridne verzije. Ova elektrifikacija će dovesti i do upotrebe nove platforme, a potpunu elektrifikaciju ne treba očekivati jer bi to znatno podiglo troškove razvoja.

Vjeruje se da će se raditi o temeljito dorađenoj renault-nissanovoj CMF platformi, dok konkretnijih podataka o samim pogonskim sklopovima nema. Ipak, moguće je da će se u PHEV verziji koristiti mitsubishijeva tehnologija iz modela Outlander PHEV koji ima vrlo nisku emisiju ugljičnog dioksida ispod 50 g/km prema WTLP-u.

Na kraju dodajmo da bi Nissan trebao u skoroj budućnosti lansirati u potpunosti električni SUV koji će veličinom biti sličan Qashqaiju, no radit će se o u potpunosti novom modelu razvijenom od nule, temeljenom na novoj platformi jer bi prilagodba Qashqaija za takav pogonski sklop rezultirala prevelikim kompromisima te spomenutim troškovima razvoja. Nakon njega na tržište bi trebali stići i druga električno pokretana vozila pod nissanovom značkom koja će koristiti istu platformu.

1