Toyotin plastični dvosjed s 12 konjskih snaga

Toyotin plastični dvosjed s 12 konjskih snaga

Toyota C+pod naziv je malenog gradskog automobila predstavljenoga na sam Božić. Nastao je na temelju lanjskoga koncepta Ultra-compact BEV prikazanoga na posebnoj izložbi FUTURE EXPO Salona automobila u Tokiju

Prošle godine je u sklopu Salona automobila u Tokiju Toyota najavila svoj ultrakompaktni BEV (Toyota Ultra-compact BEV), i najavila da je još tada ovaj model gradskog miniautomobila na električni pogon spreman za proizvodnju. Od najave je prošlo nešto više od godine dana, a Toyota je na japansko tržište pustila proizvodnu inačicu ovog koncepta, nazvanu C+pod.

Model je predstavljen na sam Božić. Toyota će ga prvo ponuditi kompanijama, lokalnim vlastima i drugim organizacijama koje žele popularizirati električnu mobilnost. Osim što će C+pod prodavati, razvijat će i druge poslovne modele u kojima će se ovo neobično vozilo moći i unajmiti. “Običnim” kupcima maleni će gradski električar biti dostupan od 2022. godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ako govorimo o njegovim tehničkim karakteristikama, moramo prije svega istaknuti da je riječ o dvosjedu dugom tek nešto manje od 2,5 metra, širokom 1,29 i visokom 1,55 metara. Iznimno je okretan, pa mu radijus okretanja iznosi tek 3,9 metra. Vanjski paneli karoserije su mu načinjeni od plastike kako bi se smanjila ukupna masa vozila, koja iznosi tek 690 kilograma.

Za energiju su zadužene litij-ionske baterije kapaciteta 9 kWh, što mu daje doseg od oko 150 kilometara s jednim punjenjem. Pogoni ga elektromotor najviše snage 12 KS i 55 Nm, a najviša brzina mu je 60 km/h. Ako ste pomislili da bi plastični električni dvosjed s 12 “konja” mogao biti cjenovno iznimno atraktivan, morat ćemo vas ipak razočarati –na japanskom će tržištu biti dostupan po protuvrijednosti od oko 100.000 kuna.

Podijeli:
1