Toyotin GR Yaris u serijskoj proizvodnji, a do kraja godine na tržištu

Toyotin GR Yaris u serijskoj proizvodnji, a do kraja godine na tržištu

Atraktivni maleni sportski automobil GR Yaris proizvodi se u specijaliziranoj tvornici Japanu, a na europskom tržištu kupcima će biti dostupan do kraja godine

Dana 26. kolovoza 2020. prvi je primjerak modela GR Yaris iz serijske proizvodnje sišao s proizvodne trake u tvornici Motomachi u mjestu Toyota City u Japanu. Ta potpuno nova tvornica posebno je osmišljena i dizajnirana kako bi zadovoljila potrebe proizvodnje novog modela GR Yaris.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tvornicu GR factory osnovao je trkaći tim Toyota Gazoo Racing i otvorio mogućnost proizvodnim inženjerima da nanovo osmisle procese sklapanja vozila posebno za model GR Yaris. Tvornica se sastoji od nekoliko različitih ćelija za sklapanje vozila koje su međusobno povezane vozilima s automatskim navođenje s proizvodnim trakama za sklapanje vozila i karoserije bez transportera. Takvi radni procesi tvornici omogućuju proizvodnju krutih karoserije, nužnih za sportske automobile, te jamče iznimno precizno sklapanje, što je inače iznimno zahtjevno za provedbu na klasičnim proizvodnim trakama za masovnu proizvodnju.

Tim Toyota Gazoo Racing u tvornici je okupio iznimno vješte tehničare iz čitave tvrtke Toyota. Poznati pod nazivom “Takumi” ti su članovi tima dobro poznati po izvrsnim vještinama izrade te neprekidnom učenju i usavršavanju znanja i vještina. Ova nova tvornica TGR upotrebljava se u za obučavanje djelatnika iz drugih Toyotinih tvornica u vještinama izrade te za njihovu tehničku izobrazbu.

GR Yaris

Nastao iz WRC-a, model GR Yaris jedinstven je sportski automobil s novom platformom i potpuno novim 1,6-litrenim turbo motorom s 3 cilindra, snage 261 ks i s okretnim momentom od 360 NM te besprijekornim sustavom pogona na sva 4 kotača GR-FOUR, a teži samo 1280 kg.

Još u ožujku 2020. započeo je proces online rezervacija, kupci koji su bili među prvima u rezervacijama imat će prioritet kod prvih isporuka vozila. One započinju krajem ove i početkom sljedeće godine. Cijene, specifikacija i termin dostupnosti na području Republike Hrvatske biti će definirani naknadno.

YouTube MP3 - Hotmail
1