Toyota Yaris dobila novi 1,5-litreni benzinski motor

Toyota Yaris dobila novi 1,5-litreni benzinski motor

Toyota je osvježila ponudu modela Yaris predstavljanjem novog 1,5-litrenog benzinskog motora koji će zamijeniti 1,33-litreni pogonski stroj. Radi se o motoru koji zadovoljava Euro 6c emisijske te RDE (Real Driving Emission) standarde, a proizvodi se u toyotinim pogonima u Poljskoj.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Novi 4-cilindrični atmosferski motor je obujma od 1496 cm3 te razvija snagu od 82 kW, odnosno 112 KS i najveći okretni moment od 136 Nm pri 4400 o/min. To je dovoljno da ovaj mali hatchback do 100 km/h ubrza za 11 sekundi, odnosno za 0,8 sekundi brže nego ranije. Istovremeno, potrošnja će mu biti oko 12% manja u odnosu na motor kojeg zamjenjuje.

U istoj će se mjeri smanjiti i emisija ugljičnog dioksida, a vodom hlađenja ispušna grana, po prvi put u toyotinom modelu, pomaže izbjegavanju potrebe za obogaćivanjem smjese kako bi se smanjile temperature u komorama za izgaranje, pri višim brzinama.

Na kraju dodajmo i kako ovaj 1,5-litreni motor dolazi s toyotinim VVT-iE sustavom promjenjivog upravljanja ventilima. U posljednjoj izvedbi ovog sustava, usisnim ventilima se upravlja elektronički, a ispušnim hidraulički.

Podijeli:
1