Toyota u New Yorku predstavila novi RAV4

Toyota u New Yorku predstavila novi RAV4

Japanski automobilski div je na upravo otvorenom auto salonu u New Yorku predstavio novu generaciju svog najpopularnijeg SUV-a, odnosno modela RAV4. Također, odmah po predstavljanju je potvrđeno kako će ovaj novitet na europska tržišta stići početkom sljedeće godine, dok će se na američkim početi prodavati prije kraja ove godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točni podaci o cijeni i dostupnosti pete generacije ovog automobila će postati poznati bliže njegovom dolasku na Stari kontinent. Dizajn je temeljito dorađen pa će kupce RAV4 privlačiti novim vanjskim i unutrašnjim izgledom te bogatijom i naprednijom opremom.

Dimenzije se nisu značajnije mijenjale, odnosno ukupna duljina je malo smanjena, a međuosovinski razmak neznatno produljen. Također, novitet je minimalno širi te niži, a skraćeni su mu prevjesi. Interijer je minimalistički i moderno uređen, a bogatija oprema se podrazumijeva.

Naglasak je dakako na naprednijem infotainmentu i sigurnosnoj opremi. Standardnu će opremu tako činiti toyotin Safety Sense paket sustav pomoći vozaču u kojem novost čini sustavi Lane Tracing Assist (pseudo-autonomni sustav upravljanja) i Road Sign Assist (sustav prepoznavanja prometnih znakova).

Novi RAV4 se temelji na platformi TNGA (Toyota New Global Architecture) što će prvenstveno osigurati povećanje ponude prostora unutar putničke kabine te smanjenje mase vozila. Nadalje, dostupan je s novim Torque Vectoring AWD sustavom koji može poslati do 50% momenta na stražnje kotače, uz posebnu prilagodbu na lijevi ili desni kotač. Također, u ponudi je standardni sustav pogona na sva četiri kotača, kao i AWD-i Hybrid na hibridnom modelu koji sada razvija 30% veći okretni moment na stražnjim kotačima.

Kupcima će na izbor stajati dvije benzinske, odnosno jedna banzinska i jedna hibridna (benzin-struja) izvedba. Prvu će pokretati 2,0-litreni 4-cilindrični turbo motor, a drugu kombinacija 2,5-litrenog benzinca i električnog motora. Tu su i ručni te 8-stupanjski automatski mjenjači te CVT za hibridnu verziju.

Na kraju dodajmo kako je RAV4 na europskim tržištima po popularnosti iza Yarisa, Aurisa i C-HR-a s prodajom od 112.537 jedinica, od čega je njih 58.612 bilo hibrida. Očekuje se kako će s novom generacijom te brojke osjetno porasti.

1