Toyota u Japanu izgradila mini Nürburgring

Toyota u Japanu izgradila mini Nürburgring

Nürburgring je jedna od najpoznatijih trkaćih, ali i testnih staza na svijetu, a Toyota je u Japanu izgradila svoju minijaturnu verziju Nordschleifea (njenog sjevernog dijela). Razlog vrlo jednostavan, Japanci žele svoja buduća vozila testirati na sličan način kao u Nürburgringu te im tako osigurati sportskiji karakter i bolja vozna svojstva.

Toyotina staza je smještena na području novog centra za istraživanje i razvoj u planinskom području Shimoyama. Staza je ukupne duljine od 5,3 km i ima promjenu visine od 75 metara. Iako nije toliko duga koliko i Nordschleife (20,8 km), Toyota kaže da uključuje “širok raspon zavoja, nagiba, uspona i spuštanja za simulaciju raznih europskih cesta.” Tako će ova staza pomoći u stvaranju dinamičkih karakteristika toyotinih vozila koje će ih učiniti zabavnim za vožnju i privlačnim europskim kupcima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nordschleifeom nadahnuta staza samo je jedan dio ogromnog poligona koji se prostire na 650 hektara. Tehnički centar će također imati razvojne objekte, staze za testove pri visokim brzinama i druge poligone namijenjene posebnim svrhama. Gradnja je još uvijek u tijeku, ali bi trebala biti dovršena u ožujku 2024. godine. Kada se u potpunosti otvori, centar će zapošljavati oko 3.300 ljudi, a oko 90% njih bit će izravno uključeno u razvoj vozila, testiranje i procjenu.

Podijeli:
1