Toyota u Japanu izgradila mini Nürburgring

Toyota u Japanu izgradila mini Nürburgring

Nürburgring je jedna od najpoznatijih trkaćih, ali i testnih staza na svijetu, a Toyota je u Japanu izgradila svoju minijaturnu verziju Nordschleifea (njenog sjevernog dijela). Razlog vrlo jednostavan, Japanci žele svoja buduća vozila testirati na sličan način kao u Nürburgringu te im tako osigurati sportskiji karakter i bolja vozna svojstva.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Toyotina staza je smještena na području novog centra za istraživanje i razvoj u planinskom području Shimoyama. Staza je ukupne duljine od 5,3 km i ima promjenu visine od 75 metara. Iako nije toliko duga koliko i Nordschleife (20,8 km), Toyota kaže da uključuje “širok raspon zavoja, nagiba, uspona i spuštanja za simulaciju raznih europskih cesta.” Tako će ova staza pomoći u stvaranju dinamičkih karakteristika toyotinih vozila koje će ih učiniti zabavnim za vožnju i privlačnim europskim kupcima.

Nordschleifeom nadahnuta staza samo je jedan dio ogromnog poligona koji se prostire na 650 hektara. Tehnički centar će također imati razvojne objekte, staze za testove pri visokim brzinama i druge poligone namijenjene posebnim svrhama. Gradnja je još uvijek u tijeku, ali bi trebala biti dovršena u ožujku 2024. godine. Kada se u potpunosti otvori, centar će zapošljavati oko 3.300 ljudi, a oko 90% njih bit će izravno uključeno u razvoj vozila, testiranje i procjenu.

1