Toyota razvila novi sustav zaštite protiv krađe… Sa suzavcem

Toyota razvila novi sustav zaštite protiv krađe… Sa suzavcem

Stručnjaci svih proizvođača automobila svako malo osmisle neko neobično rješenje koje se možda baš nikad neće naći u niti jednom automobilu, a možda tek za tko zna koliko vremena. Tako je i ovaj put slučaj s Toyotom i njenim inženjerima koji su osmislili osebujan sustav zaštite automobila od krađe.

Točnije, Toyota je podnijela patentnu prijavu za novi sustav osvježavanja zraka koji bi mogao djelovati i kao sredstvo za izbacivanje uljeza iz automobila. Sustavi za osvježavanje zraka mirisima nisu više neka novost u svijetu auto industrije, no ovaj opremljen suzavcem bi svakako bio.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Patentna prijava govori o “primopredajniku koji je konfiguriran za komunikaciju s mobilnim podatkovnim terminalnom putnika.” Ako pretpostavimo da je mobilni podatkovni terminal putnika ustvari pametni telefon, to znači da bi svaki korisnik automobila mogao podesiti željeni miris putničke kabine. Vozilo bi registriralo ulazak tog korisnika u automobil i podesilo sustav njegovim željama. Zgodno rješenje, a korisnik bi mogao i unaprijed poslati “zahtjev” za svojim omiljenim mirisom.

Sasvim druga situacija bi bila ona kada bi nadzorna jedinica registrirala neovlašteno startanje motora. Primjerice, od strane osobe koja sa sobom ne nosi registrirani “mobilni podatkovni terminal.” Tada bi sustav za osvježavanje zraka umjesto raznih ugodnih mirisa, koje inače otpušta u putnički kabinu, mogao aktivirao suzavac. U isto vrijeme bi se vjerojatno i ugasio motor, što suzavac čini donekle bespotrebnim, no…

Dakako, potencijalna ugradnja suzavca u automobil sa sobom nosi niz sigurnosnih pitanja i problema, no riječ je tek o patentnoj prijavi tehnologije koja možda nikada neće ugledati svjetlo dana, odnosno stići u serijsku proizvodnju. S druge strane oni koji su imali negativna iskustva s krađom ili samo pokušajem krađe automobila vjerojatno ne bi imali ništa protiv da neki njihov budući automobil “zapapri” potencijalnim kradljivcima.

Podijeli:
1