Toyota RAV4 bila je najprodavaniji automobil u svijetu prošle godine

Toyota RAV4 bila je najprodavaniji automobil u svijetu prošle godine

Istraživačka kuća Jato Dynamics objavila je godišnju statistiku prodaje novih osobnih automobila, uključujući kamionete, na globalnoj razini za prošlu godinu. Toyota je neupitni lider na tom polju

Prema podacima istraživačke kuće Jato Dynamics, Toyota je i u 2022. godini potvrdila poziciju vodećeg proizvođača automobila u svijetu, s tržišnim udjelom od 13% u segmentu osobnih automobila, koji uključuje i pickup kamionete. Zahvaljujući dobrim rezultatima prodaje u Kini, u prošloj su godini zabilježili porast prodaje od 0,3% u odnosu na godinu ranije. Isti podaci pokazuju i kako je Kina sada najveće tržište za japanskog proizvođača, veće od SAD-a i domaćeg tržišta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Na drugom se mjestu svjetske ljestvica zadržao koncern Volkswagen, unatoč 10%-tnom padu prodaje. Treće mjesto drži grupacija Hyundai-Kia, četvrto koncern Stellantis, a peto General Motors. Ukupno gledano, tržište je u 2022. godini palo za 2% u odnosu na godinu prije, a isporučeno je ukupno 79,4 milijuna novih osobnih automobila.

Električni automobili idu prema 10%

Najbrže rastuća marka u prošloj je godini kineski BYD, koji je povećao svoj globalni tržišni udio za 1,5 postotnih poena i sada drži 2,42% svjetskog tržišta. Istodobno su i zasjeli na mjesto drugog najvećeg proizvođača električnih vozila, odmah iza Tesle.

U tom segmentu prodano je ukupno 7,37 milijuna vozila, što je 2,9 milijuna više nego u 2021. godini, a na baterijsko-električne je automobili lani otišlo 9,3% svjetske prodaje.

Toyota vlada ljestvicama

Gledano po pojedinačnim modelima, na vrhu se nalazi SUV Toyota RAV4, s nešto više od milijun prodanih primjeraka, ali i uz pad prodaje od 10%. U sličnoj je situaciji i njihova Corolla Sedan na drugom mjestu, dok je treći Teslin Model Y, s gotovo udvostručenom prodajom i zabilježenih gotovo 750.000 komada. Na ukupnoj ljestvici među top 10 najprodavanijih osobnih automobila svijeta Toyota ima pet predstavnika, Tesla dva, a po jednoga Honda, Nissan i Ford.

Jato Dynamics

YouTube MP3 - Hotmail
1