Toyota promovira elektrifikaciju odobravanjem gotovo 24.000 besplatnih licencija

Toyota promovira elektrifikaciju odobravanjem gotovo 24.000 besplatnih licencija

Imajući na umu količinu vremena, novca i resursa potrebnih za razvoj održive mobilnosti radi smanjenja rasta štetnih emisija i nastavka korištenja trenutno dostupne tehnologije, Toyota Motor Corporation je odlučila poduzeti dvije mjere u vezi sa svojim patentima i tehničkim znanjem radi daljnjeg promicanja sve šire upotrebe vozila s elektrificiranim pogonskim sklopovima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prvo, Toyota je objavila da će odobriti besplatne licencije za gotovo 24.000 patenata koje ima (uključujući i neke prijave koje su još u postupku) za tehnologije povezane s elektrificiranim pogonima. Drugo, Toyota će osigurati besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju elektrificirana vozila kada koriste toyotine elektromotore, baterije, sustave upravljanja, upravljačka računala i druge tehnologije sustava elektrifikacije vozila kao dio svojih pogonskih sustava.

Odobravanjem besplatnih licencija i pružanjem tehničke podrške za svoje sustave elektrifikacije vozila, Toyota želi dodatno promicati širenje elektrificiranih vozila te tako pomoći vladama, proizvođačima automobila i društvu u cjelini da ostvari ciljeve povezane s klimatskim promjenama.

Član upravnog odbora i Izvršni potpredsjednik Toyota Motor Corporation Shigeki Terashi je izjavio: “Na temelju velikog broja upita koje smo dobili u vezi s našim sustavima elektrifikacije vozila od kompanija koje prepoznaju potrebu popularizacije hibrida i drugih tehnologija za elektrifikaciju vozila, vjerujemo da je sada vrijeme za suradnju! Ako broj elektrificiranih vozila značajno naraste u sljedećih 10 godina, ona će postati standard, a naša je želja imati ulogu u tome pružajući podršku tom procesu.”

Patenti na koje se odnose ove besplatne licencije su napredne tehnologije ugrađene u elektrificirana vozila, posebno ona koje se koriste u hibridnim električnim vozilima (HEV) koji su pomogli Toyoti u ostvarivanju značajnih performansi, smanjenju dimenzija i smanjenju troškova. Konkretno, obuhvaćeni patenti su za dijelove i sustave, kao što su elektromotori, upravljačke jedinice (PCU) i upravljački sklopovi.

To su temeljne tehnologije za razvoj različitih vrsta elektrificiranih pogonskih sklopova, uključujući HEV, plug-in hibridna električna vozila (PHEV) i električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV). Sve u svemu, Toyota će ponuditi otprilike 23.740 patenata stečenih kroz preko 20 godina razvoja ovih tehnologija. Razdoblje ustupanja počinje odmah, a trajat će do kraja 2030. godine. Ugovori za ustupanje će biti moguće dobiti tako da zainteresirane strane kontaktiraju Toyotu i usuglase posebne uvjete i odredbe licencija.

Toyota već nudi 5.680 patenata koji se odnose na njena električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV) od siječnja 2015. Sada Toyota dodaje otprilike 2.590 patenata koji se odnose na elektromotore, 2.020 patenata u vezi s PCU-om, 7.550 patenata u vezi s upravljanjem sustavima, 1.320 patenata u vezi s prijenosom snage toplinskog motora, 2.200 patenata za punjač i 2.380 patenata za gorive ćelije (čime je ukupni broj patenata u vezi s gorivim ćelijama 8.060).

Što se tiče besplatne tehničke podrške koju će Toyota nuditi, pojedinosti uključuju pružanje uvida u sustave elektrifikacije vozila, upravljačke smjernice i podrobna objašnjenja smjernica za podešavanja za vozila koja će koristiti njene sustave. Smjernice koje će Toyota pružiti, na primjer, uključuju pomoć drugim proizvođačima automobila u ostvarivanju visoke performanse proizvoda u pogledu štedljive potrošnje goriva, snage i tihog rada prilagođenih vozilima na čijem razvoju rade. Ove usluge će biti potkrijepljene ugovorima. Zainteresirane strane će moći dobiti više pojedinosti.

Nudeći besplatne patentne licencije i tehničku podršku za elektrificirana vozila, Toyota vidi priliku da potakne razvoj i uvođenje na tržište elektrificiranih vozila širom svijeta, nešto što već dugo smatra glavnim prioritetom za upravu na temelju snažnog uvjerenja da će vozila s manjim utjecajem na okoliš pomoći u borbi protiv klimatskih promjena samo ako uđu u široku primjenu, zahvaljujući smanjenju emisija CO2.

Toyota je 2015. godine identificirala ciljeve za smanjenje vlastitih emisija i pokrenula Toyotin izazov zaštite okoliša 2050. (Toyota Environmental Challenge 2050), skup dugoročnih ciljeva za održivost, ciljajući na smanjenje emisije CO2 iz njenih vozila i tvornica, a 2017. godine je objavila prodajni plan za širenje elektrificiranih vozila koji pokriva razdoblje do kraja 2030.

YouTube MP3 - Hotmail
1