Toyota Prius 5. generacije bit će samo plug-in hibrid

Toyota Prius 5. generacije bit će samo plug-in hibrid

Automobil koji je pokrenuo eru hibridnih pogona prije 25 godina, i dalje ostaje vjeran tom sustavu. U svojoj petoj generaciji prelazi na plug-in varijantu, uz značajan redizajn karoserije

Toyota je otkrila kako će izgledati peta generacije njihovog modela, kojim je otvorena era hibridnih pogona u automobilima, Priusa. Novi model oslanja se na naslijeđe i tradiciju dugu 25 godina, donosi donekle prepoznatljiv aerodinamičan vanjski dizajn, ali uz značajnu modernizaciju svih elemenata interijera i eksterijera. Isto tako, obnovu će doživjeti i pogonska jedinica, koja će po novome biti zasnovana na tehnologiji plug-in hibrida.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Plug-in i solarna energija

Novi Prius bit će ekskluzivno dostupan u Europi kao plug-in hibrid, sa snažnijim benzinskim motorom. On će, uz zapremninu od 2 litre i pridruženi elektromotor, nuditi kombiniranih 223 KS. Pritom će benzinski agregat stvarati 148 KS, a elektromotor na prednjoj osovini 160 KS. Cilj inženjera bio je stvoriti pogonski sklop koji će u električnom načinu rada moći zadovoljiti sve potrebe gradske dnevne vožnje, pa će doseg samo na baterije biti za 50% veći od onoga kod aktualne generacije Priusa.

Baterija ima kapacitet od 13,6 kWh, a zbog kompaktnog i energetski gustog dizajna i dalje može biti smještena pod stražnju klupu. Iz Toyote kažu da će ovaj model nuditi i opciju postavljanja fotonaponskih panela na krov, kojima će se baterija moći nadopunjavati korištenjem solarne energije.

Radikalni redizajn karoserije omogućit će bolju aerodinamiku i samim time manju potrošnju. Šasija je zasnovana na platformi TNGA (Toyota New Global Architecture), smanjene mase i veće čvrstoće, dok optimizacija smještaja rezervoara goriva i baterija osigurava nisko težište automobila. Cijeli atomobil niži je za 50 mm, a za toliko mu je i produljen međuosovinski razmak, u odnosu na prethodnika, dok je ukupna dužina vozila smanjena za 46 mm. Novi Prius bit će i 22 mm širi od četvrte generacije.

Kabina je modernizirana, nudi središnji zaslon dijagonale 7″, osjetljiv na dodir, dok je njegov smještaj, kao i cijela kabina, podređen što boljoj vidljivosti za vozača. Plug-in Prius pete generacije u Europu će službeno stići u proljeće sljedeće godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1