Toyota predstavila platformu novog Yarisa

Toyota predstavila platformu novog Yarisa

Toyota je objavila prve fotografije i podatke o svojoj novoj platformi po nazivom GA-B. Radi se o izvedbi TNGA platforme i to njenoj najmanjoj verziji koja će poslužiti kao osnova za sljedeću generaciju modela Yaris.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kao i kod ostalih modela temeljenih na TNGA platformi naglasak će biti na upravljivosti vozila. Tako je podnica “iznimno kruta”, a sprijeda se nalazi McPherson, dok se otraga može ugraditi polukruta torzijska osovina ili multi-link. Nadalje, položaj vozačkog sjedala je relativno nizak i pomaknut malo prema natrag, odnosno prema sredini automobila. To jamči kvalitetniji položaj vozača te niže težište.

Također, vozila mogu biti niža i šira što doprinosi vizualnom dojmu. Uz promjenu traga kotača, može se mijenjati i međuosovinski razmak. Nadalje, proizvođač navodi da će ova platforma omogućiti maksimalnu ponudu prostora unutar kabine s obzirom na vanjske dimenzije automobila. Prednji i stražnji prevjesi će biti vrlo kratki pa će i okretnost vozila u skučenim prostorima biti odlična.

Dodajmo i da će ova platforma omogućiti ugradnju hibridnih, odnosno plug-in hibridnih pogonskih sklopova. O mogućnosti ugradnje isključivo električnog pogona za sada nema nikakvih informacija.

Uz novi Yaris ovu će platformu koristiti još nekoliko toyotinih manjih automobila različitih dimenzija i karoserijskog oblika. Jedan od njih bi navodno trebao biti i mali crossover koji bi se u toyotinoj ponudi smjestio ispod modela C-HR koji, poput Corolle, koristi GA-C verziju ove platforme.

Podijeli:
1