Toyota predstavila novu seriju Crown i njezine četiri podvarijante

Toyota predstavila novu seriju Crown i njezine četiri podvarijante

Japanska marka proširuje svoju gamu vozila s potpuno novom serijom Crown, koja se oslanja na istoimeno vozilo lansirano 1955. godine, a na istoj platformi i s novim pogonima donosi za početak četiri modela

Polaganim prelaskom na električne i snažnije elektrificirane hibridne motore Toyota će svoju ponudu obogatiti i novom serijom automobila, namijenjenih za globalno tržište. Nazvali su je Crown, prema limuzini koju proizvode od 1955. godine, a do sada su je, primarno u Japanu i SAD-u, prodavali u brojnim varijantama. Novi Crown bit će iskorak prema globalnom tržištu te najava novog smjera u razvoju obiteljskih automobila u Toyoti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Crossover, Sport, Sedan, Estate

Osnovne odlike dizajna nove linije Crown bit će moderna vanjština, koja dijeli neke elemente s nedavno lansiranim električnim modelima bZ serije, uz naglašene lukove blatobrana i velike kotače, dodatno olakšan ulazak i izlazak iz vozila, prostranost kabine te dvije nove hibridne pogonske jedinice. Za početak, Toyota je najavila čak četiri varijante Crowna, prva od kojih bi u Japanu u prodaju trebala biti puštena već ove godine.

Crossover type bit će tako prvi model linije Crown. Kao što mu i ime govori, bit će to crossover model između limuzine i SUV-a, osmišljen kao obiteljsko vozilo za moderno doba. Spoj elegantnog dizajna i sportskih karakteristika donijet će i neke funkcionalnosti SUV-a, pa će to biti pravo “all around” vozilo za grad, izlete ili duža putovanja.

Za one željne više zabave predviđen je Crown Sport type, s naglaskom na performanse, poboljšano iskustvo vožnje, nešto agresivniji dizajn te paket “za lakšu vožnju”, što god da to značilo.

Crossover type
Sport type

Treći model je Crown Sedan type, nešto formalnijeg i pitomijeg dizajna, više u klasi poslovnih limuzina.

Naposlijetku, tu je Crown Estate type, kombinacija SUV-a i karavana s još više prostora u unutrašnjosti.

Sedan type
Estate type

Dva hibridna pogona

Svi modeli bit će zasnovani na novoj jedinstvenoj platformi, s modernim sigurnosnim paketima opreme, a kupci će na izbor imati dva pogonska sklopa.

Prvi od njih je 2,4-litreni turbo hibridni pogon, koji kombinira linijski 4-cilindrični turbo motor i novi elektromotor tipa eAxle, koji zajedno daju linearno ubrzanje od niskih pa do visokih brzina i okretaja. Druga opcija bit će 2,5-litreni “Series Parallel Hybrid System”, hibrid s dodanom optimizacijom i poboljšanom efikasnošću, s naglaskom na uštedi goriva.

U Japanu će osnovni model tipa Crown Crossover type koštati, preračunato, oko 255.000 kuna, a najskuplji i najopremljeniji oko 345.000 kn.

YouTube MP3 - Hotmail
1