Toyota predstavila Concept-i

Toyota predstavila Concept-i

Japanski je proizvođač na lasvegaškom CES-u predstavio studijski model Concept-i, odnosno svoju viziju vozila budućnosti koja je osmišljena u toyotinom kalifornijskom dizajnerskom studiju CALTY uz primjenu posljednjim inovacija iz toyotinog inovacijskog središta u San Franciscu.

Osnovna ideja iza ovog automobila je bio staviti naglasak na korisničkom iskustvu upravljanja i vožnje, a na tom se polju posebno ističe toyotin sustav umjetne inteligencije koji “uči” te unaprijed “predviđa” potrebe putnika kako bi im olakšao svakodnevno korištenje vozila.

Također, ovaj sustav ima zadatak brinuti o sigurnosti, a vozaču nudi i mogućnost autonomnog upravljanja. Za vrijeme dok vozač upravljanja vozilom ovaj ustav nadzire budnost vozača i njegove reakcije, nadzire okolinu vozila kako bi vozača putem zvučnih, vizualnih i haptičkih signala upozorio na opasnosti, ali i preuzeo upravljanje ako je to potrebno.

Što se izgleda tiče Concept-i je dizajniran “iznutra prema van”, odnosno “od korisničkog sučelja prema futurističkoj vanjštini” koju zasigurno još neko vrijeme nećemo vidjeti na prometnicama. Štoviše, teško ja zamisliti i kako će se pojedini elementi ovog modela uskoro naći na produkcijskim Toyotama, no Japanci nam svakako pokazuju u kojem će se smjeru kretati budućnost automobila.

Podijeli:
1