Toyota planira crossver verziju malenog Ayga

Toyota planira crossver verziju malenog Ayga

Europski dizajneraski studio konceptnim modelom Aygo X prologue 'ispituje' teren koliko ima smisla pripremiti serijsko izdanje ovakvog vozila

Japanska Toyota, koja ima iznimno mnogo iskustva u A segmentu vozila na području Europe posvećena je budućnosti ovog segmenta. Stoga ne čudi što su svom europskom dizajnerskom studiju ED² smješten u blizini Nice, na francuskoj Azurnoj obali dali zadatak da pripremi svoje viđenje budućnosti A segmenta. Naravno, u to je trebalo uključiti potrebe i želje europskih kupaca, a koji slove za jedne od najzahtjevnijih. Pri tome su trebali jasno pokazati povezanost s trenutno aktualnim modelima. ‘Modelom Aygo X Prologue smo, vjerujem, pokazali da mali automobil ipak može imati veliku i odvažnu osobnost’, istaknuo je Ken Billes, pomoćnik glavnog dizajnera studija ED².

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iz Europe, za Europu

Još od 2005. godina, nakon predstavljanja novog modela Aygo bila je riječ o Toyotinom najpristupačnijem automobilu. Obraćajući se publici osjetljivoj na dizajn, Aygov živahni karakter i dinamika vožnje su privukli brojne nove europske kupce Toyoti. ED² je imenovao posebnu ekipu sa zadatkom da se usredotoče na zaokruženu poruku od početka do kraja i ubrzo su se uvjerili da se javlja prilika za stvaranje odvažnijeg i snažnijeg dizajna. Iz tog uvjerenja je proizašao Aygo X Prologue.

Ime Aygo je uvijek simboliziralo osobnu slobodu i mobilnost, a što je u konceptnom modelu dobilo dodatak smione nestašnosti. Podjednako je zabavan, a sada je pomalo i oštar. Iz svih kutova odaje stav, osobnost i stav. Uz veće kotače, vozač ima bolju preglednost zahvaljujući višem položaju sjedenja, te veću udaljenost od tla.

Prepoznatljiva povezanost

Dvobojna izvedba daje snažan grafički profil koji privlači pažnju na cesti, pridonosi dinamičnosti. Nova linija krova isto tako povećava osjećaj dinamičnosti, a time i agresivniji sportski imidž. Sprijeda, high-tech svjetla, pri tome, grle gornji poklopac motora, stvarajući oblik nalik krilu. Tu je i velika maska hladnjaka, svjetla za maglu te zaštitna ploča.

Aygo X prologue nudi brojne funkcionalnosti. Tako se na stražnjoj donjoj zaštitnoj ploči se nalazi hvatište za nosač bicikla. S druge strane, u vanjski retrovizor je smještena kamera, savršena za snimanje. Integrirani krovni nosači naglašavaju profil vozila, te stvaraju vizualnu poveznicu sa šesterokutnim stražnjim svjetlima, koje su blagi podsjetnik na Aygo DNA.

Sparkling Chilli Red

U životu, boje su ključne za naše osjećaje. Ovo vrijedi i za Aygo X Prologue. U oživljavanju koncepta ‘začina’, neki sastojci su se prirodno pojavili. Prva četiri na popisu su bili čili, đumbir, wasabi i crni papar. Najljući od njih je čili. Osim toga, dvobojna izvedba je bila dodatni poziv za podizanje ravnoteže boja na novu razinu. U Aygo X Prologueu, boja je postala još važnija dodavanjem male količine plavih metalnih čestica u mješavinu boja. Zadivljujući učinak koji ishod stvara doista opravdava ime ‘Sparkling Chilli Red’ (iskričava čili crvena).

‘Osim što sam dizajner, ja sam i stranka. Zato sam pridonijela tome da Aygo X prologue bude automobil koji želim… za sebe’, ponosno je istaknula Momoko Otawara, dizajner boja, materijala i obloga ED². Izazovni projekt stvaranja modela Aygo X Prologue u sadašnjim okolnostima je bio veliki ispit za okretni proces ED²-a brzog i fluidnog razvoja dizajna. Radeći zajedno ili na daljinu, dizajnerski tim u ED² radio je bez napora, od ručnih skica preko digitalnog modeliranja, do simulacija virtualne stvarnosti i 3D ‘brzinskih oblika’ i konačno do pravog automobila.

Možda i serijsko izdanje

Konceptni je model oblikovan u Europi, te namijenjen Europljanima. ‘Svatko zavređuje cool automobil. Kada pogledam Aygo X Prologue, doista sam ponosan reći da je ekipa u ED² stvorila upravo to. Uzbuđen sam vidjeti kako unosi revoluciju u svoj segment’, napomenuo je Ian Cartabiano, predsjednik ED². Aygo X Prologue je odvažna ilustracija toga kako i mali automobil može imati hrabar nastup. Ovim prologom, Toyota nanovo osmišljava kako začiniti segment A. Vjeruje se kako bi na osnovi ovog koncepta  mogao nastati serijski model Aygo X ili Aygo Cross.

Podijeli:
1