Toyota odlučila ubrzati razvoj svoje električne ponude

Toyota odlučila ubrzati razvoj svoje električne ponude

Toyota je svakako jedan od predvodnika elektrifikacije pogonskih sklopova, no kada je riječ o baterijskim električnim vozilima (BEV) japanski DIV pomalo kaska za konkurencijom. U Toyoti su bili poprilično pažljivi pa su pustili drugima da istraže prođu BEV-ova. Sada su možda pomalo i zakasnili, no to misle brzo ispraviti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, Toyota planira do 2025. prodati oko 5,5 milijuna električnih vozila, no još važnija je vijest kako Japanci navodno do druge polovice sljedeće godine planiraju razviti baterije s krutim elektrolitom koje će se ugrađivati u toyotina vozila namijenjena tokijskim Ljetnim olimpijskim igrama 2020. Za sada nije poznato kada će se te baterije naći u serijskoj proizvodnji, odnosno u serijskim vozilima.

Toyotin ubrzani plan razvoja električne ponude sada podrazumijeva dostizanje spomenute prodajne brojke 5 godina ranije, a razlog za ubrzanje je porast dostupnosti i popularnosti BEV-ova u svijetu. To nikako ne znači odustanak od vodika pa se u Toyoti nadaju da će od 5,5 milijuna prodanih električnih vozila, njih oko 1 milijun imati pogon na gorive ćelije.

Japanci razvijaju i posebnu EV platformu koja se temelji na postojećoj platformi TNGA. Nova platforma pod oznakom e-TNGA će biti osnova nekoliko uglavnom kompaktnih, ali i velikih modela. U planu su crossoveri, SUV-ovi, limuzine i MPV-ovi, s pogonom na prednje, stražnje i na sva četiri kotača. Većina ovih automobila će biti tzv. globalni modeli, odnosno prodavat će se širom svijeta pa tako i na europskim tržištima.

Toyota je objavila skice tih vozila koje možete vidjeti na priloženim fotografijama. Karakterizira ih dinamičan, moderan i jedinstven dizajn, dugački međuosovinski razmak, kratki prevjesi, kamere umjesto retrovizora i sl.

Kako bi uspjeli u svom naumu brzog širenja ponude Toyota je ugovorila suradnju s novim partnerima, poput kineskog proizvođača BYD ili dobavljača baterija CATL i sl. Također, Toyota radi i na razvoju nove generacije električnih vozila namijenjenih korištenju na pješačkim površinama, radi se prvenstveno o vozilima za starije osobe te invalide.

Podijeli:
1