Toyota: motori s unutarnjim izgaranjem će izumrijeti do 2050.

Toyota: motori s unutarnjim izgaranjem će izumrijeti do 2050.

U Toyoti smatraju kako će do 2040. električni motori u potpunosti preuzeti primat u odnosu na klasične motore s unutarnjim izgaranjem te da će potonji do 2050. u potpunosti nestati s tržišta. Tako barem tvrdi toyotin šef istraživanja i razvoja Seigo Kuzumaki koji kao jedan od osnovnih razloga za ovakvu promjenu ističe ne samo prednosti koje električni pogonski sklopovi nose u odnosu na klasične motora, već i činjenicu sve strožih emisijskih standarda.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Toyota do 2050. namjerava smanjiti svoju emisiju CO2 za 90% u odnosu na brojku iz 2010, a Kuzumaki smatra kako se nakon 2040. više neće prodavati automobili pokretani samo motorima s unutarnjim izgaranjem. Drugim riječima, oni bi mogli biti tek dio neke vrste hibridnih pogonskih sklopova do njihovog potpunog povlačenja s tržišta.

Jedan od sljedećih važnih koraka u daljnjem razvoju električnih automobila je razvoj tzv. solid-state baterije, odnosno baterije s krutim elektrolitom koja nudi mnoge prednosti u odnosu na sadašnje litij-ionske baterije. Komercijalizacija solid-state baterija će omogućiti veću autonomiju i kraće vrijeme punjenja, a koliko je za sada poznato Toyota namjerava prvi model opremljen solid-tate baterijama lansirati početkom sljedećeg desetljeća, odnosno tijekom 2022.

Podijeli:
1