Toyota mora pronaći novi put za Prius

Toyota mora pronaći novi put za Prius

Toyota Prius je automobil kojeg mnogi poistovjećuju s hibridnim pogonom, što ne treba čuditi kada u obzir uzmemo da ovom automobilu u povijesti svjetske autoindustrije svakako pripada mjesto predvodnika promjene kojoj i danas svjedočimo. Riječ je dakako o elektrifikaciji automobilskih pogonskih sklopova.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U posljednje vrijeme interes za Prius opada, odnosno smanjuju se prodajne brojke, a razloga ima više. S jedne strane povećava se broj konkurenata, s druge raste interes za crossoverima i sl. U Toyoti su svjesni tih novih okolnosti te stoga namjeravaju modernizirati ponudu na način da ponovno povećaju interes za Prius.

Na sjevernoameričkom tržištu Prius će od modelne godine 2019. postati dostupan s pogonom na sva četiri kotača, odnosno s dodatnim električnim motorom koji pogoni stražnje kotače pri brzinama do 70 km/h. U Toyoti vjeruju kako će ova izvedba uskoro činiti četvrtinu priusove prodaje, no svjesni su kako je to tek početak.

Tako je toyotin Koichi Kaneko u intervju Detroit Bureau izjavio da se spremaju velike promjene za sljedeću generaciju Priusa. Dodao je i da u Toyoti žele dodatno razlikovati, odnosno izdvojiti Prius od ostatka ponude. Kaneko kaže i da Prius neće postati isključivo električno vozilo (baterijsko ili gorive ćelije) jer bi mu time previše narasla cijena.

Nadalje, Kenako kaže i da će Priusu trebati “novi smjer” za sljedeći Prius. Nije htio ulaziti u detalje, no spomenuti izvor tvrdi kako bi sljedeći Prius ili trebao dobiti crossover izvedbu ili sam postati crossover. Nadamo se kako ćemo uskoro doznati više.

1