Toyota Mirai prešla preko 1.000 km s jednim punjenjem vodika

Toyota Mirai prešla preko 1.000 km s jednim punjenjem vodika

Može li automobil prijeći više od 1.000 km sa samo jednim tankom goriva? Može, a to je dokazao Toyota MIRAI – automobil koji energiju dobiva iz vodikovih gorivnih ćelija

Toyota Mirai postavila je prošloga tjedna svjetski rekord u udaljenosti prijeđenoj s jednim punjenjem vodika. Ovo rekordno putovanje je započelo u srijedu, 26. svibnja u 5:43 sati ujutro na punionici vodika HYSETCO u Orlyju (Francuska), a završilo je nakon prijeđenih 1003 km s jednim spremnikom, u Parizu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ova 1003 kilometara uz nultu emisiju Mirai je prešao na javnim cestama, južno od Pariza te u regijama Loir-et-Cher i Indre-et-Loire, a udaljenost i potrošnju su potvrdila neovisna tijela. U rušenju rekorda je korišten zeleni vodik, a prosječna potrošnja goriva je bila 0,55 kg/100 km. U spremnik Miraija moguće je, inače, smjestiti 5,6 kg vodika.

Novi Mirai druge generacije Toyotinih električnih vozila s gorivnim člancima, dokazao je ovim pothvatom svoju učinkovitost i jednostavnost, kažu iz Toyote, i poručuju da željno iščekuju da u skorijoj budućnosti punionice vodika i vozila sa pogonom na gorivne članke, poput Toyote Mirai, budu svakodnevna slika s naših prometnicama.

Ovo pokazuje kako je tehnologija vodikovih gorivnih članaka pogodno rješenje za vožnju na velike udaljenosti uz nultu emisiju, jer su učinkovita i jednostavna za korištenje, a njihova jedina emisija je čista voda.

Za ovaj pothvat u Toyoti su koristili “usluge” četiri vozača, a nakon dovršetka putovanja putno je računalo pokazivalo da je preostalo goriva još za 9 kilometara. Sažetak vožnje možete pogledati u priloženom videu.

Podijeli:
1