Toyota Mirai prešla 1.360 kilometara s 5-minutnim punjenjem vodika

Toyota Mirai prešla 1.360 kilometara s 5-minutnim punjenjem vodika

Novi Toyotin model automobila na vodik upisao se u Guinnessovu knjigu rekorda s prevaljenih 1.360 kilometara s jednim rezervoarom vodika od 5,65 kilograma

Model Toyote Mirai za 2021. godinu drugi je njihov automobil u serijskoj proizvodnji koji za pogon koristi elektromotore i energiju dobivenu iz vodikovih gorivnih ćelija. Ovaj se model sada upisao i u Guinnessovu knjigu rekorda kao vozilo koje je prevalilo najveću udaljenost s jednim punjenjem vodika. Novi rekord postavljen je na 1.360 kilometara, koliko je prevaljeno u Kaliforniji 23. i 24. kolovoza ove godine. Guinnessovi predstavnici certificirali su pokušaj kao uspješan.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dvodnevnu rekordno dugu vožnju odradio je profesionalni vozač Wayne Gerdes, specijaliziran za “hypermiling”, odnosno vožnju uz minimalnu potrošnju goriva. On je, zajedno sa suvozačem Bobom Wingerom, dva dana vozio po javnim lokalnim cestama Kalifornije. Putovanje je započelo i završilo u Toyotinom tehničkom centru za razvoj vodikovih pogona u mjestu Gardena.

Vodik je u Mirai utočen samo jednom prije početka puta, kada je u tek pet minuta preuzeto 5,65 kilograma tog goriva. TO je bilo dovoljno za svih 1.360 kilometara, pri čemu je emitirano nula kilograma ugljikovog dioksida. Toyota ističe da bi standardni motor s unutarnjim izgaranjem u usporedivom automobilu za isto vrijeme emitirao oko 301 kilogram tog stakleničkog plina.

Kako voziti efikasnije

Iz Toyote su ovom prilikom podijelili i nekoliko savjeta za što efikasniju vožnju (na vodik, baterije ili bilo koje drugo gorivo):

  • Redovno održavajte vozilo
  • Provjerite špur kotača
  • Osigurajte optimalan tlak u gumama
  • Uklonite terete i krovne držače kada ih ne koristite
  • Izbjegavajte nagla ubrzanja i kočenja
  • Ne vozite velikim brzinama
  • Smanjite upotrebu klima uređaja i drugih elektroničkih dodataka
  • Koristite ECO način rada ako je dostupan

YouTube MP3 - Hotmail
1