Toyota još nije gotova sa širenjem sportske ponude

Toyota još nije gotova sa širenjem sportske ponude

Toyota je pred konačnim predstavljanjem nove generacije modela Supra, no već stižu vijesti kako to neće biti kraj proširenja svojevremeno pomalo zanemarene sportske ponude ovog japanskog proizvođača. Naime, u Toyoti su navodno jako zainteresirani za revitalizaciju imena Celica i MR2, a dotične bi naziva nosili sportski automobil koji bi se pridružili modelima GT86 i Supra.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

To konkretno ne znači da bi Toyota lansirala još dva sportska automobila, jer je vjerojatnije da je riječ o još jednom vozilu, no sve će ovisiti o potražnji, odnosno reakcijama tržišta. Jedan od vodećih ljudi u razvoju Supre, Masayuki Kai, je izjavio: “Želimo vratiti Celicu, želimo vratiti MR2. Sada kada smo vratili Supru, što će biti sljedeći korak će ovisiti o tržištu.”

Kai je rekao da bi potencijalna nova Celica bila coupe s pogonom na sva četiri kotača, no Celica bi također lako mogla biti i jednostavnija izvedba Supre. Dakle, cijenom pristupačnije i jednostavnije vozilo. Suprin glavni inženjer Tetsuy Tada je također potvrdio kako u Toyoti istražuju mogućnost lansiranja trećeg sportskog modela, no on je spomenuo MR2. U kojem će smjeru u Toyti krenuti tek treba vidjeti, a može odluka neće ovisiti isključivo o njima samima.

Naime, Supra i GT86 su rezultat toyotinog partnerstva s BMW-om i Subaruom, a Kai kaže kako su te suradnje bile jedini način da se razvoj i lansiranje ovih automobila isplati s obzirom da je za sportske automobile potreban cijeli niz komponenti koje ne možete dijeliti s drugim modelima pa je cijena njihovog razvoja uvelike narasla. Drugim riječima i za razvoj trećeg sportskog automobila, bez obzira kako mu glasilo ime bit će potrebna suradnja s drugim proizvođačem, a možda Toyota partnera pronađe među već spomenutim.

Na kraju dodajmo i da se Toyota sprema na povratak u segment tzv. super automobila. Naime, konceptni GR Super Sport bi trebao dobiti svoju produkcijsku verziju koju će pokretati hibridni pogonski sklop iz trkaćeg modela TS050 s 2,4-litrenim bi-turbo V6 motorom kombinirane snage oko 1000 KS.

Podijeli:
1