Toyota je premašila 300 milijuna proizvedenih automobila

Toyota je premašila 300 milijuna proizvedenih automobila

Jedan od tradicionalno najvećih proizvođača automobila na svijetu, japanska Toyota, objavila je da su, zaključno s rujnom ove godine, premašili 300 milijuna proizvedenih automobila u svojoj povijesti. Ta je “okrugla” razina dostignuta 88 godina i dva mjeseca nakon proizvodnje prvog ikada vozila, kamioneta Model G1. Prvi primjerci s proizvodne linije tadašnje kompanije Toyoda Automatic Loom Works sišli su bili u kolovozu 1935. godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tijekom svoje povijesti, Toyota je 180,5 milijuna vozila proizvela na domaćem tlu, u Japanu, a ostalih gotovo 120 milijuna u ostalim zemljama. Povijesno najveći broj primjeraka izrađen je pod značkom modela Corolla, a brojač se krajem rujna zaustavio tek nadomak 53,4 milijuna primjeraka. Ovim su rezultatima potvrđena vodeća mjesta Corolle kao najprodavanijeg automobila u povijesti te Toyote kao, još jednom, proizvođača broj jedan u svijetu.

U Turskoj počinje proizvodnja C-HR-a

Istodobno s ovom slavljeničkom objavom, iz Toyote stiže i vijest o početku proizvodnje novog modela C-HR u Europi. Taj će se model, zajedno s njegovom hibridnom baterijom, sklapati u turskoj tvornici TMMT (Toyota Motor Manufacturing Turkey), u mjestu Sakarya, gdje je u proizvodne pogone japanska kompanija sada uložila dodanih 308 milijuna eura. Ukupno ulaganje time je došlo do 2,5 milijarde eura.

Novi je C-HR dizajniran i razvijen u Europi, a sada će se tu i proizvoditi. Dolazi u četiri elektrificirane pogonske inačice. U ponudi su tako 1,8 i 2,0-litreni “obični” hibridni modeli, 2,0-litreni model s inteligentnim pogonom na sve kotače (AWD-i) te isti takav benzinac s plug-in hibridnim sklopom. Kad smo već kod prodajnih rezultata, model C-HR je u dosadašnjim izvedbama prodan u više od 800.000 primjeraka diljem svijeta i bio je jedan od ključnih automobila, zaslužnih za povećanje Toyotinog udjela na europskom tržištu s 4% na 7% u proteklim godinama.

YouTube MP3 - Hotmail
1