Toyota i PSA će prekinuti zajedničku proizvodnju modela Peugeot 108, Citroën C1 i Aygo

Toyota i PSA će prekinuti zajedničku proizvodnju modela Peugeot 108, Citroën C1 i Aygo

Prema posljednjim saznanjima japanska Toyota i francuska Grupa PSA namjeravaju tijekom 2021. prestati sa zajedničkom proizvodnjom malih gradskih automobila Peugeot 108, Citroën C1 i Toyota Aygo. Umjesto toga ovi partneri namjeravaju nastaviti suradnju na području lakih komercijalnih vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Francuski magazin Les Echos javlja kako će Toyota otkupiti PSA-ov udio u ovom joint venture projektu te tvornicu u češkom Kolinu učiniti u potpunosti svojom. PSA-ove tvornice u francuskom Sevelnordu i španjolskom Vigu će proizvoditi laka komercijalna vozila i za Toyotu. PSA-ov glasnogovornik za sada nije htio komentirati ove navode, već je samo rekao da trenutno traje proces evaluacije daljnje suradnje te da nikakve konačne odluke nisu donijete.

Podsjetimo Grupa PSA i Toyota su početkom 2002. započeli suradnju na razvoju i proizvodnji malih gradskih automobila i spomenuti trio modela je plod te suradnje. Dotični automobili se razlikuju tek vizualno, dok je tehnička osnova i velika većina dijelova identična. Prva generacije ja na tržište stigla 2005, a trenutno su ovi modeli u svojoj drugoj generaciji te su nedavno prošli kroz osvježenje koje je donijelo snižavanje emisija i bogatiju opremu.

Hoće li ovi modeli i u kojem obliku imati i treću generaciju, ako se vijest o prekidu njihove zajedničke proizvodnje pokaže istinitom, za sada nije poznato. Vrijedi podsjetiti kako se nedavno pojavila informacija da bi PSA dalje mogao krenuti samostalno te u trećoj generaciji modele C1 i 108 ponuditi i u električnoj izvedbi.

Podijeli:
1