Toyota će do 2022. ponuditi električno vozilo s tzv. solid-state baterijom

Toyota će do 2022. ponuditi električno vozilo s tzv. solid-state baterijom

Mnogi svjetski proizvođači uključujući i Toyotu rade na razvoju nove generacije baterija za buduća električna vozila koja bi trebala doskočiti dvama osnovnim problemima, odnosno autonomiji i vremenu potrebnom za punjenje.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, u Toyoti rade na razvoju tzv. solid-state baterija, odnosno baterija s krutim elektrolitom koje nude mnoge prednosti u odnosu na sadašnje litij-ionske baterije, a prvi model s njima bi na tržište trebao stići najkasnije tijekom 2022. Isti će se bazirati na novoj platformi namijenjenoj upravo električnim automobilima, a za sada o njemu nemamo dodatnih informacija.

Što se tiče vremena potrebnog da bi se baterije napunile u Toyoti navodno imaju cilj smanjiti ga na vrijeme potrebno da se napune spremnici konvencionalno pokretanih, odnosno benzinskih i dizelskih modela. Dakle, za svega nekoliko minuta. Veliki iskorak bi se trebao napraviti i na području autonomije, no o tome je za sada prerano govoriti.

Toyota bi pak tržištu trebala ponuditi električno pokretane automobile tijekom 2019, a izvori navode da će se raditi o električnoj izvedbi modela C-HR. Dakle, neće biti riječ o isključivo električno pokretanom vozilu već prerađenoj izvedbi postojećeg automobila koji će dobiti električni motor i baterije smještene u podnicu.

Podijeli:
1