Touchscreen protiv fizičkih tipki u kabini: pobjednik je jasan

Touchscreen protiv fizičkih tipki u kabini: pobjednik je jasan

Najveći švedski automobilistički časopis Vi Bilägare proveo je istraživanje koje je pokazalo da su fizičke tipke u automobilima i dalje značajno efikasnije za kontrolu funkcija nego touchscreen zasloni

Automobilski infotainment sustavi sve se više oslanjaju na višefunkcijske ekrane osjetljive na dodir, a sve manje na fizičke tipke kojima se upravlja raznim funkcijama vozila. Neki moderni automobili gotovo u potpunosti su izbacili tipke i prekidače te sve komande prebacili na touchscreen, iako su neka istraživanja već pokazala da takvo rješenje šteti vozačima, odvlači im pozornost i utječe na njih otprilike kao i alkohol i droga, ako ne i gore.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Digitalno protiv analognog

Najveći švedski automobilistički časopis Vi Bilägare pozabavio se ovoga ljeta tom temom te napravio vlastito istraživanje na stvarnim automobilima. Testirali su ukupno 12 modela različitih proizvođača. Mjerili su koliko vremena treba vozaču da uključi pojedinu funkciju, podesi klimatizacijski uređaj, promijeni postaju na radiju i slično. Sve to činili su pri brzini od 110 km/h, ali tek nakon što su se upoznali sa sustavom svakog pojedinog vozila. Za kontrolu su uzeli 17 godina stari Volvo V70 s potpuno analognim sučeljem.

Rezultati testiranja jasni su i prilično očekivani: prastari Volvo definitivni je pobjednik testiranja. Zadane funkcije vozači su odradili u samo 10 sekundi ili 306 prijeđenih metara pri brzini od 110 km/h. Najgori rezultat postigao je MG Marvel R, kineski električni automobil, u kojem je vozačima za iste akcije trebalo više nego četverostruko duže: čak 44,6 sekundi ili 1.372 prijeđena metra.

U testiranju su nešto bolji bili BMW iX, Seat Leon, s oko jednim prevaljenim kilometrom tijekom izvršavanja zadaća na touchscreenu. Dacia Sandero i Volvo C40 također imaju zaslone, no s jednostavnijim sučeljima i manje funkcija, pa su vozači u njima zadaće odradili za manje od 14 sekundi.

Glenn Lindberg/Vi Bilägare

Tablica rezultata

Model automobila Vrijeme utrošeno za test (sekunde)
Volvo V70 (2005) 10,0
Dacia Sandero 13,5
Volvo C40 13,7
Subaru Outback 19,4
Mercedes GLB 20,2
Tesla Model 3 23,5
Nissan Qashqai 25,1
Volkswagen ID.3 25,7
Hyundai Ioniq 5 26,7
Seat Leon 29,3
BMW iX 30,4
MG Marvel R 44,9

YouTube MP3 - Hotmail
1