Tim Andretti dobio FIA-ino odobrenje za ulazak u Formulu 1

Tim Andretti dobio FIA-ino odobrenje za ulazak u Formulu 1

Nova momčad, Andretti Formula Racing LLC, došla je najbliže ulasku u Formulu 1 kao 11. ekipa nakon dugo vremena. Nakon odobrenja FIA-e slijede i sigurno izazovni pregovori s FOM-om oko podjele novca

Nakon dugog i opsežnog procesa sportske, tehničke i financijske evaluacije svih pristiglih ponuda, Svjetska automobilistička federacija (FIA) odlučila je prihvatiti samo jednu od četiri nove predložene ekipe Formule 1, koliko ih je bilo u završnom krugu prijava. Sve uvjete zadovoljio je tek tim Andretti Formula Racing LLC, koji sada jedini ide u sljedeći korak – pregovore s Formula One Managementom (FOM) oko financijskih uvjeta i podjele novca među timovima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Biznis prije svega

Formula 1 sport je s nevjerojatno visokim ulaznim barijerama, pa tako već dugo (od 2017.) gledamo 10 timova i 20 automobila, a svi odreda nevoljko gledaju prema širenju startne rešetke za još jedan tim. Naime, financijski “kolač” morat će biti podijeljen na 11 umjesto 10 dijelova, pa je i očekivano da će mnogi biti protiv, ma koliko ograničavanje konkurencije bilo loše za sport. Formula 1 ipak je prije svega biznis, a sportom se bavi “tek dva sata svake druge nedjelje”, kako je jednom netko dobro primijetio.

Kako bilo, tim Andretti sada ima otvorena vrata za ulazak u Svjetsko prvenstvo 2026. godine, istodobno sa stupanjem na snagu novog tehničkog pravilnika i sveobuhvatnih promjena koje će zahvatiti bolide i njihove pogonske jedinice. FIA je pri odlučivanju uzela u obzir i prijedloge oko prilagodbe na novi pravilnik, ciljeve održivosti i neto ugljične neutralnosti sporta do 2030. godine, ali i, naravno, tehničke i financijske mogućnosti nove ekipe za kompetitivno sudjelovanje u prvenstvu. Komercijalne barijere Andrettijeva ekipa tek treba prevladati.

TIm Andretti Autosport trenutačno se natječe u seriji INDYCAR

FIA je svoje odradila: “Andretti Formula Racing LLC bio je jedini subjekt koji ispunjava kriterije postavljene odabira u svim materijalnim aspektima. Čestitam Michaelu Andrettiju i njegovom timu na temeljito pripremljenoj prijavi. Također želim zahvaliti svim budućim timovima na interesu i sudjelovanju”, izjavio je prvi čovjek te federacije Mohammed Ben Sulayem.

Poveznica s Hrvatskom

Kad god se govori o trkačkoj obitelji Andretti, volimo se prisjetiti i njezinih “hrvatskih korijena”. Naime, legendarni vozač Mario Andretti, Michaelov otac, rođen je 1940. godine u Motovunu, danas hrvatskom, a tada talijanskom gradu. Svijet ga pozna kao talijansko-američkog vozača i samo jednog od trojice u povijesti koji su uspjeli osvojiti barem jednu utrku u serijama Formula 1, IndyCar, World Sportscar Championship i NASCAR, a 1978. godine bio je i svjetski prvak u Formuli 1.

Mario Andretti (83) Foto: Dan Bathie / Andretti Autosport Facebook

YouTube MP3 - Hotmail
1