Testni Tesla Cybertruck izgubio ratkapu na autocesti

Testni Tesla Cybertruck izgubio ratkapu na autocesti

Video s jedne dashcam kamere nastao na autocesti kod San Francisca pokazuje kako je jedan od pokusnih prototipa Teslinog futurističkog kamioneta ostao bez svojeg dijela i umalo oštetio drugo vozilo

U Tesli su nedavno započeli sa sklapanjem Cybertrucka, novog futurističkog kamioneta, potpuno drugačijeg od svih klasičnih vozila, koja na cestama možemo vidjeti danas. Takav dizajn sa sobom nosi i velike probleme u proizvodnji, pa je Elon Musk već prigovarao, primjerice, tome kako su razmaci među panelima preveliki, a završna obrada nedovoljno precizna.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kako se testiranje pretprodukcijskih prototipa bliži kraju, tako se i Cybertruck sve češće susreće na cestama diljem SAD-a, gdje uvijek svojom pojavom izaziva pozornost. No, pozornost vozačima nedavno je jedan primjerak tog vozila izazvao manjim incidentom, zabilježenih dashcamom. Kako vidimo na relativno svježoj snimci, nastaloj na autocesti u blizini San Francisca, Cybertrucku je u vožnji – otpala ratkapa.

Aerodinamični poklopci kotača na Cybertrucku

Ne bi to otpadanje dijelova u vožnji bilo ništa čudno, da je riječ o kakvom 20 godina starom automobilu s čeličnim naplacima i poklopcima kupljenima na buvljaku za 5 eura – no ovdje je riječ o tek proizvedenom vozilu, s posebno dizajniranim aerodinamičnim ratkapama. Za njih se tvrdi da su takvog dizajna, koji “klizi” kroz zrak i ne izaziva turbulencije i otpor, što značajno pomaže pri uštedi energije. Po nekim izračunima, napredni poklopci na kotačima mogu umanjiti trenje za čak 5-10%, što se kod električnih automobila odmah vidi i na dosegu.

U Tesli su ih možda pametno dizajnirali, ali ih nisu dovoljno dobro – pričvrstili. Srećom, Cybertruckova ratkapa nije oštetila okolna vozila, ali nije bila niti daleko od toga. Video snimku incidenta pogledajte u nastavku.

YouTube MP3 - Hotmail
1