Testirali solarni električni automobil – pa poginuli u njemu

Testirali solarni električni automobil – pa poginuli u njemu

Dvoje talijanskih istraživača, koji su radili na projektu izrade hibridnog solarno-baterijskog električnog vozila, nastradalo je u eksploziji testnog prototipa prošloga mjeseca u blizini Napulja

Talijanski projekt, koji je imao za cilj izraditi rješenje za pretvaranje klasičnih automobila u solarno-baterijske hibride, a financiran je i sredstvima Europske unije, doveo je do katastrofe. Prošloga mjeseca, 23. lipnja, naime, dvoje je njihovih istraživača kod Napulja testiralo  Volkswagen Polo, prerađen na spomenuti način u solarni električni automobil, kada je isti – eksplodirao.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prototip je izgorio, a dvoje inženjera, koji su bili u njemu, Maria Vittoria Prati i Fulvio Filace, zadobili su teške tjelesne ozljede te nešto kasnije oboje uslijed toga preminuli. Ova tragedija još uvijek se istražuje, a istražitelji za sada ne navode na koji se uzrok samozapaljenja i eksplozije automobila sumnja.

Naknadna elektrifikacija

Cilj projekta, čije ime Life-Save sada nažalost zvuči ironično, bio je razviti sustav električnih motora, baterija i fotonaponskih panela, kojima bi se mogli opremiti klasični automobili s unutarnjim izgaranjem. Ideja je bila ponuditi kitove za pretvaranje konvencionalnih vozila s prednjim pogonom u električne, i to za daleko manje novca nego što koštaju tvornički električni ili hibridni automobili. Uz fotonaponske panele i baterije, vozila bi dobila elektromotore na stražnjoj osovini te tako postala hibridna.

Za projekt je gotovo 1,8 milijuna eura povučeno i iz EU fonda LIFE, specijaliziranoga za sufinanciranje ekoloških projekata još 2017. godine. Provedbu je predvodila skupina eProInn (Energy and Propulsion Innovation) sa sveučilišta Salerno.

Sudbina cijelog projekta nakon ove tragedije nije poznata, službena stranica trenutačno je deaktivirana, a na njoj stoji tek objava u kojoj se izražava sućut obiteljima poginulih stručnjaka.

YouTube MP3 - Hotmail
1