Tesla predstavio Model Y

Tesla predstavio Model Y

Na posebnoj priredbi u Los Angelesu Tesla je predstavila svoj novi automobil. Ovaj put je riječ o crossoveru pod nazivom Model Y, odnosno automobilu koji će kompletirati teslinu S3XY ponudu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, riječ je o vozilu koje će se temeljiti na Modelu 3 te će se njim dijeliti veliki broj komponenti, a u ponudi će se smjestiti ispod Modela X. U Tesli očekuju kako bi se Model Y u mogao prodavati u većem broju primjeraka nego Model 3 i Model S zajedno. To dovoljno govori o važnosti ovog automobila za njegovog proizvođača.

Tesla će u konačnici ponuditi Model Y u četiri konfiguracije. Početna izvedba Standard Range bi trebala stići u proljeće 2021. i cijenom biti najpristupačnija. Na američkom tržištu će za ovu verziju biti potrebno izdvojiti od 39.000 dolara.

Prije nego što stigne Standard Range, kupcima će na izboru stajati tri različite varijante od kojih će sve biti lansirane na tržište u jesen 2020. godine. Prvi je Model Y Long Range. Kao što ime implicira, ova varijanta će se svojim kupcima ponuditi najveću autonomiju, odnosno njeni će korisnici moći prevaliti 480 km s jednim punjenjem. Za ubrzanje do 100 km/h će joj biti potrebno tek malo više od 5,5 sekundi, a najveća brzina će joj iznositi 210 km/h. Cijena u SAD-u će za taj model kretati od oko 47.000 dolara.

Potom slijedi Tesla Model Y Dual Motor AWD. Ova će izvedba žrtvovati nešto više od 30 km dometa za bolje performanse. Tako će do 100 km/h ubrzati za 5 sekundi, dok će joj najveća brzina iznositi 217 km/h. Početna cijena će iznositi 51.000 dolara.

Napokon, u ponudi će se naći i Tesla Model Y Performance. Zahvaljujući snažnim električnim motorima ova će verzija postizati najveću brzinu od 241 km/h, a do 100 km/h će ubrzavati za malo više od 3,5 s. Autonomija će joj se kretati oko 450 km, a početna cijena oko 60.000 dolara.

Kao što se moglo i očekivati Model Y se svojim vanjskim dizajnom uvelike ugledao na svog limuzinskog blizanca, odnosno Model 3. Tome je posebno tako sprijeda, dok bočne linije i stražnji kraj upućuju na obiteljsku povezanost s većim crossoverom u teslinoj ponudi, odnosno Model X.

U unutrašnjosti Model Y nudi opcijsku mogućnost smještaja do sedam osoba te, kada je riječ o prednjoj armaturi i kokpitu, prihvaća isti minimalistički dizajn Modela 3. Među ključnim značajkama interijera je panoramski stakleni krov i vodoravni 15-inčni središnji zaslon osjetljiv na dodir kao središte infotainmenta.

Podijeli:
1