Kompanija Tesla predstavila električni tegljač Semi

Kompanija Tesla predstavila električni tegljač Semi

Tesla je nakon poduže najavne kampanje sukladno ranijim najavama sinoć predstavila “budućnost cestovnog transporta robe”, odnosno svoj prvi električni kamion pod nazivom Semi. U Tesli su se ponovno istaknuli dobrim odabirom imena svog noviteta s obzirom kako riječ Semi u engleskom označava upravo kamion s prikolicom (skraćeno semi-trailer truck).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prije svega dotaknimo se one najvažnije brojke, a tu dakako mislimo na autonomiju. Dakle, u Tesli su rekli kako će ovo vozilo svojim korisnicima omogućiti lijepu okruglu autonomiju od 500 milja, odnosno 805 km u situacijama kada je u prikolici maksimalnih 36.287 kg (80.000 lbs) teškog tereta.

Nadalje, proizvođač daje jamstvo na prvih milijun milja, odnosno 1.609.000 km, a vlas icima će biti omogućeno i korištenje novih Megapunjača koji će za oko 30 minuta punjenja baterija omogućiti do 400 km autonomije.

Malo manje bitne brojke su one da će pri spomenutom opterećenju ovaj kamion ubrzati do 96,5 km/h (60 m/h) za 20 sekundi, dok će bez prikolice spomenutu brzinu dostići za svega 5 sekundi.

Ono što čini omogućuje teslinom kamionu ovakvo ubrzanje su njegova četiri električna motora koja pokreću četiri stražnja kotača, a recimo i kako će biti standardno opremljen s naprednim Autopilot sustavom, koji će uključivati autonomno kočenje u nuždi te automatsko održavanje vozila u voznoj traci. Također, teslin Semi će automatskom promjenom okretnog momenta na naovisno pokretanim stražnjim kotačima sam sprječavati pojavu tzv. jackknifinga, odnosno situacije u kojoj prikolica pretekne i zaokrene kabinu kamiona.

Podijeli:
1