Tesla Model 3 – najprodavanija premium limuzina u Europi?

Tesla Model 3 – najprodavanija premium limuzina u Europi?

Teslin Model 3 je svoju europsku prodaju započeo sjajno. Naime, ne samo da je ovaj automobil u svom prvom mjesecu dostupnosti (veljača), postao najprodavaniji električni automobil na Starom Kontinentu, već je postao i najprodavanija premium limuzina srednje veličine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tako je s jedne strane Model 3 u veljači nadmašio europskim kupcima već dulje vrijeme poznate električne modele kao što su Nissan Leaf i Renault Zoe, iako je od njih značajno skuplji te kraće vremena dostupan kupcima. Prema izvještaju Jato Dynamicsa u veljači je u Europi Model 3 prodan u 3657 primjeraka, a slijedili su da Nissan Leaf, BMW i3, Hyundai Kona…

Uspjeh Modela 3 još je i veći ako u obzir uzmemo da je većina prodaje u veljači otpada na privatne kupce. U početku prodaje nekog automobila uobičajeno je da većina prodaje otpada na flotne kupnje. Ovdje dakako u obzir treba uzeti i činjenicu da su knjige narudžbi otvorene već nekoliko mjeseci pa je pred početak isporuke Tesla uspjela skupiti značajniji broj kupaca.

Ono što je najznačajnije u ovoj priči je činjenica da je Model 3 u veljači, prema Jato Dynamicsu “postao najprodavanija premium limuzina srednje veličine na europskom tržištu – nadmašivši automobile kao što su Mercedes-Benz C klasa, Audi A4 i BMW serije 3.”

Kao što možete vidjeti na priloženim slikama Model 3 je nadmašio vodeći trojac ovog segmenta u prodaji samo limuzinskih izvedbi u kojoj je američka limuzina jedino dostupna. Kada se Nijemcima pribroje ostale karoserijske izvedbe oni su i dalje prodavaniji, a od Tesle je prodavaniji i Volvo S60/V60.

Ostaje nam vidjeti kako će se ova situacija dalje razvijati. Hoće li se potražnja za Modelom 3 “ispuhati” ili će ovaj američki EV natjerati svoju europsku konkurenciju na još bržu elektrifikaciju ponude?

Podijeli:
1