Tesla Model 3 kasnit će u proizvodnji najmanje tri mjeseca

Tesla Model 3 kasnit će u proizvodnji najmanje tri mjeseca

Već pomalo famozna “uska grla” u proizvodnji koja u Tesli Inc. sve češće spominju, sada su uzela novu žrtvu. Naime, američka je kompanija objavila kako će proizvodnja Modela 3 kasniti tri mjeseca, s obzirom na najavljeno.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Također, tvrtka Elona Muska je objavila informaciju o najvećem kvartalnom gubitku do sada, popraćenom padom vrijednosti dionica od 5 posto. U konkretnim brojkama, Tesla Inc. je ostvarila gubitak od 619,4 milijuna USD u trećem kvartalu 2017. (zaključno s 30. rujnom), što predstavlja ekvivalent od 3,7 USD po jednoj dionici. U istom razdoblju prošle godine kompanija je ostvarila profit od 21,9 milijuna USD, odn. 14 Centa po dionici.

U Tesli su objavili kako novi plan predviđa dostizanje obujma proizvodnje od 5.000 primjeraka Modela 3 tjedno, do kraja prvog kvartala 2018, što se neće posebno dopasti kupcima s obzirom da je isti plan prethodno bio zacrtan za prosinac ove godine. Ipak, Musk je i dalje optimističan te najavljuje kako će tvrtka proizvesti 500.000 automobila tijekom 2018, većinom upravo najnovijih, Modela 3. Hoće li se taj plan ostvariti, ostaje nam da vidimo, no činjenicom jest da je kalifornijska tvrtka u trećem kvartalu 2017. proizvela tek 260 od 1.500 planiranih primjeraka Modela 3.

Najnoviji u programu, Model 3 ujedno je i najznačajniji za Teslu jer predstavlja prvi (više-manje) volumenski model ovog proizvođača. Istovremeno, Model 3 je i ključni argument (vjerojatno i jedini preostali) kojeg Elon Musk ima u borbi s narastajućim gubicima. Tesla Model 3 u početnoj izvedbi stoji 35.000 USD, a depozit (koji je moguće povući) do sada je uplatilo oko 500.000 potencijalnih kupaca. No, do kolovoza je 63.000 zainteresiranih otkazalo narudžbu pa bi se, ako se nastavi ovakav negativni trend, kompanija Tesla Inc. uskoro mogla naći u ozbiljnim problemima.

Podijeli:
1