Tesla Model 3 je napokon dostupan po osnovnoj cijeni od 35.000 dolara

Tesla Model 3 je napokon dostupan po osnovnoj cijeni od 35.000 dolara
tekst: Sandro Vrbanus

U četvrtak su u Tesli prvo nakratko ugasili prednarudžbe automobila na svojim web stranicama, da bi potom ponovno aktivirali webshop s nadograđenom ponudom. Od sada se, tako, Model 3 može naručiti po cijeni od 35.000 dolara, onoj koju je Elon Musk bio obećao kada je lansirao ovaj automobil, i zbog koje je, djelomično, 2016. i 2017. godine za njega osigurao preko 400.000 rezervacija.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nakon početka proizvodnje u Tesli nisu bili spremni ponuditi “električni automobil za mase” koji je dugoročni cilj ove kompanije i integralni dio Muskovog “masterplana”, zbog previsokih troškova i velikih problema u ubrzanju serijske proizvodnje. No, tijekom prošle je godine stanje s time kontinuirano poboljšavano, kompanija je čak dva kvartala zabilježila neto dobit, i sada je očito stiglo vrijeme da Model 3 pojeftini na razinu koja je bila najavljena.

Što se dobije za 35.000 dolara?

Tesla Model 3 Standard Range, kako je ime najjeftinijoj varijanti, dolazi s nešto manjom baterijom i deklariranim dosegom od 350 km, najvećom brzinom od 210 km/h i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 5,3 sekunde. Osim smanjenja dosega i voznih karakteristika, ovaj model dolazi i s nešto okljaštrenim interijerom: primjerice, bez kožnih sjedala i umetaka, s ručnim podešavanjem sjedala i volana, dodatnih zvučnika, LED svjetala za maglu i slično.

U SAD-u bi isporuke ove inačice trebale krenuti kroz dva do četiri tjedna, a u Europu bi trebao stići kroz 3 do 6 mjeseci.

Osim ove izmjene, svi novi automobili iz Tesle od sada će dolaziti s nešto jačim voznim karakteristikama jer su u kompaniji odlučili malo olabaviti elektronička ograničenja na motorima. Promijenjen je i paket opreme autopilota, pa će za osnovni od sada trebati izdvojiti tri, a za napredni pet tisuća dolara (ili po tisuću više ako ga se nadoplaćuje naknadno).

Usput rečeno – istodobno s najavom uvođenja “jeftinog” Modela 3 iz Tesle je objavljeno i upozorenje investitorima vezano uz financije u prvom tromjesečju. Suprotno ranijim najavama o “malenoj dobiti”, sada se ipak očekuje povratak u crvenu zonu i ipak negativan poslovni rezultat na početku godine.

Kako bi dodatno smanjili troškove, osim otpuštanja, u Tesli su odlučili i početi gasiti fizičke trgovine i automobile od sada prodavati gotovo isključivo putem Interneta.

YouTube MP3 - Hotmail
1