Tesla Cybertruck i Semi odgođeni za 2022. godinu

Tesla Cybertruck i Semi odgođeni za 2022. godinu

Unatoč udvostručenju prihoda u odnosu na isto razdoblje lani te rekordnim isporukama novih vozila u drugom tromjesečju ove godine, u Tesli su odlučili početak proizvodnje električnog kamiona i kamioneta odgoditi za sljedeću godinu

U Tesli su u protekla tri mjeseca zabilježili rekordan kvartal kad je riječ o isporukama vozila i prihodima tvrtke. Od ožujka do lipnja isporučili su 200 tisuća novih vozila i pritom imali prihode od 1,1 milijarde dolara, što su rezultati dvostruko bolji nego u istom periodu prošle godine. Unatoč odličnim poslovnim rezultatima fokus kompanije za ovu će godinu biti pokretanje proizvodnje u tvornicama u Berlinu i Austinu, dok će zbog nestašice na tržištu baterija novi modeli biti dodatno odgođeni.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Među njima ističu se Tesla Semi, električni kamion (tegljač) koji je trebao biti isporučen prvim kupcima tijekom prošle, pa potom ove godine, da bi sada još jednom taj rok bio pomaknut, i to na 2022. godinu.

Drugi model na koji će ova situacija utjecati, možda zanimljiviji prosječnom kupcu, jest Cybertruck. Moderni i nekonvencionalni kamionet predstavljen je još 2019., s planiranim početkom proizvodnje u 2021. godini. No, s obzirom kakva je bila 2020., kao i da su se nestašice produžile i na ovu godinu, proizvodnja Cybertrucka započet će najranije 2022. godine.

Drugi prioriteti

Ova informacija nije službeno potvrđena u kvartalnom izvješću niti na konferencijskom pozivu s ulagačima, ali sve upućuje na to da ove godine serijske proizvodnje Cybertrucka neće biti. Posredno se to moglo zaključiti iz činjenice da će Tesla napore preusmjeriti u pokretanje proizvodnje u Austinu (Teksas), gdje će tvornica prvo početi sastavljati Model Y, a tek potom Cybertruck.

I Cybertruck i Semi u službenim se dokumentima navode kao projekti “u razvoju”, zajedno s Roadsterom (koji će također kasniti) te za sada neimenovanim “novim proizvodom”. Potonja bi se tajnovita fraza mogla odnositi na “Model 2”, odnosno jeftiniji i kompaktniji električni automobil, cijenom prihvatljiviji od svih dosadašnjih.

YouTube MP3 - Hotmail
1