Telo – kompaktni električni kamionet iz SAD-a

Telo – kompaktni električni kamionet iz SAD-a

Američki startup Telo ima ideju proizvoditi malene pickup kamionete, vrlo popularne kod američkih kupaca, ali u vrlo kompaktnom izdanju i na isključivo električni pogon

Elektrifikacija pogona polako dolazi i u jedno od najtradicionalnijih automobilskih tržišta, ono američko, sklono ogromnim motorima s unutarnjim izgaranjem ugrađenima u još veće kamionete. Priča je započela Fordom F-150 Lightning, pa Rivianovim kamionetom i trebala bi se nastaviti Cybertruckom, jednom kada on bude spreman za proizvodnju. U međuvremenu, pojavio se novi startup Telo, koji želi to tržište dodatno uzburkati svojim – malenim električnim pickup kamionetom.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Telo je, dakle, ime novo najavljenog kamioneta, za koji njegovi kreatori kažu kako ima sposobnost Toyote Tacome te tlocrt veličine Mini Coopera. Dokazuju to i tehničkim podacima: u vozilu dugom tek 3,86 metara pronašli su mjesta za posjesti pet ljudi te dodati na sve teretni prostor dužine i širine 1,5 metar. Zanimljiva dizajnerska rješenja omogućila je potpuna elektrifikacija pogona, a u planu je ponuditi i kombi inačicu istog vozila, bez teretnog prostora i s dovoljno mjesta za osam osoba.

Za pogon je zadužen sklop od dva elektromotora, ukupne snage 500 KS, što Telo ubrzava iz mjesta do 100 km/h za samo 4 sekunde te mu daje najvišu brzinu od čak 200 km/h. Ugrađena baterija imat će kapacitet od 106 kWh, omogućit će autonomiju od 550 km, a uz brzo punjenje od 20% do 80% napunit će se za 20-ak minuta.

Električni pickup Telo već sada se može naručiti uz polog od 152 dolara (referenca na ukupnu dužinu vozila od 152 inča), a početna prodajna cijena trebala bi biti 50.000 dolara. No, budući da je dizajniranje i renderiranje vozila daleko lakši zadatak od prodaje i serijske proizvodnje, za sada nije poznato kada bi ova kompanija zaista mogla svoje najave i provesti u djelo.

YouTube MP3 - Hotmail
1