Telefoniranje za volanom uskoro bi moglo “koštati” 1.500 kuna

Telefoniranje za volanom uskoro bi moglo “koštati” 1.500 kuna
tekst: Sandro Vrbanus

Korištenje mobitela u vožnji vrlo je česta pojava. Prema prošlog listopada objavljenim rezultatima istraživanja, mobitel za volanom, u Hrvatskoj, koristi 90% vozača i 33% biciklista, dok 50% pješaka prelazi cestu s pogledom usmjerenim na ekran svog pametnog telefona. Vozači su skloni zanemarivanju ovog prekršaja jer nisu svjesni koliko je telefoniranje (ili tipkanje!) u vožnji opasno, a i novčana kazna od 500 kuna za taj prekršaj očito nije ispunila svoju svrhu. Napomenimo i da se ona može umanjiti na 333 kune plaćanjem u roku od osam dana.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, zajedno s rezultatima spomenutog istraživanja iz Ministarstva unutarnjih poslova su tada bili najavili i da će postrožiti kazne za neke najčešće i najteže prometne prekršaje – što je vidljivo i u novom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je stavljen na javnu raspravu.

Prema ovom prijedlogu, umjesto dosadašnje kazne od 500 kuna za korištenje mobitela u vožnji, nakon donošenja ovog Zakona iznos kazne trebao bi biti povećan na 1.500 kuna (ili 1.000 kuna za plaćanje u zadanom roku).

Dakako, Zakon dopušta telefoniranje u vožnji ako se pritom koristi neki “handsfree” dodatak poput slušalice ili u automobilu ugrađenog Bluetooth sustava. Zabrana korištenja mobitela odnosi se i na tablete ili pametne satove koji mogu vozaču poremetiti pozornost.

Osim viših kazni za telefoniranje, MUP planira povisiti i one za nekorištenje sigurnosnog pojasa (s 500 na 1.000 kn), te za alkoholizirane vozače, grubo nepoštivanje ograničenja brzine, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu i ostale teške prekršaje. Novost je i oduzimanje vozila vozačima koji učestalo ponavljaju teške prekršaje.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama, čl. 196 (prijedlog):
(3) Vozač vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

(4) Mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.

(7) Novčanom kaznom u iznosu od 500 (1.500,00) kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno odredbama stavka 3. i 4. ovoga članka.

YouTube MP3 - Hotmail
1