Tek svaki peti proizvedeni automobil nije bijele, sive ili crne boje

Tek svaki peti proizvedeni automobil nije bijele, sive ili crne boje

Čini li vam se da su na cesti automobili sve dosadnijih i jednoličnijih boja, nije do vas. Službeno izvješće proizvođača boja za automobilsku industriju Axalte pokazuje kako u proizvodnji dominiraju bijela, crna i siva vozila

Axalta, proizvođač boja za automobilsku industriju, svake godine objavljuje svoju statistiku o bojama korištenima u proizvodnji vozila diljem svijeta. Prema njima, a svakako i prema svakodnevnom iskustvu iz stvarnog svijeta, jasno je da su automobili sve manje šarenih i zanimljivih boja, a sve češće dolaze u neutralnim tonovima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovogodišnje Axaltino izvješće, već 68. u nizu, pokazuje kako je bijela boja neprikosnoveni vladar – u svijetu je čak 38% proizvedenih automobila ove godine bilo upravo bijelo. Ovo je već deseta godina u nizu da je bijela na vrhu ljestvice najkorištenije boje za nova vozila. Nakon bijele, slijedi njezina potpuna suprotnost, crna boja, koja je bila aplicirana na 19% vozila.

Da kupci u svijetu preferiraju monotone i neutralne nijanse, potvrđuju i sljedeća dva mjesta. Na trećem se nalazi siva boja s 15%-tnom zastupljenosti, dok je četvrta još dosadnija siva, kojom je ove godine bilo obojano 9% svih automobila proizvedenih u svijetu. To znači da su ljudi u 81% slučajeva ove godine kupovali monokromatske automobile, u nijansama od crne do bijele, s dodatkom srebrne kao nešto blještavije varijante sive boje.

Tek je svaki peti automobil u prosjeku izišao iz ovog okvira. Iz palete boja najčešće se odabiru plava (7%) i crvena (5%), a potom slijede bež i smeđa, žuta, zelena i narančasta.

Ono što donekle daje nadu da automobili u budućnosti neće biti svi potpuno dosadnih boja jest Axaltin zaključak da trendovi u bojama vozila prate trendove povezane s modom, uređenjem doma i drugim proizvodima. Tako je primjetan porast popularnosti zeleno-plavih i zeleno-žutih kombinacija. U sive nijanse sve se češće dodaju akcenti u vidu raznobojnih “šljokica” i metalik efekata.

Podijeli:
1