Svjetski automobil godine 2018 je… Volvo XC60!

Svjetski automobil godine 2018 je… Volvo XC60!

Na upravo otvorenom auto salonu u New Yorku se, mogli bi već reći tradicionalno, proglašava pobjednik izbora World Car of the Year. Imena finalista u glavnoj i ostalim kategorijama smo saznali početkom mjeseca na ženevskom auto salonu, a sada je međunarodni žiri izabrao i proglasio pobjednike.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dakle, Svjetski automobil godine, odnosno World Car of the Year je Volvo XC60 koji je ovu titulu odnio u izravnoj borbi s druga dva SUV-a, Range Rover Velarom i Mazdom CX-5.

Za titulu Luksuznog automobila godine (World Luxury Car) se natjecao tercet Grupe Volkswagen, odnosno Audi A8, Porsche Panamera i Porsche Cayenne, a naslov je osvojio ingolstadtski Audi A8. Titula najboljeg Performance automobila godine će do Münchena s obzirom da je pobjedu u ovoj kategoriji osvojio BMW M5, kojem su konkurenciju činili Lexus LC 500 i Honda Civic Type R.

U kategoriji najboljeg gradskog automobila, odnosno Urban Car of the Year najboljim je proglašen Volkswagen Polo, a recimo kako su ostali finalisti bili Ford Fiesta i Suzuki Swift. Za titulu najzelenijeg, odnosno Green Car of the Year su se natjecali Nissan Leaf, Chrysler Pacifica Hybrid i BMW 530e iPerformance, a pobijedio je najprodavaniji električni automobil na svijetu, odnosno Leaf.

Na kraju tu je i nagrada za najbolji dizajn, odnosno World Car Design koja je pripala Range Roveru Velar, a kojeg je posebni žiri izabrao između druga dva finalista, Volva XC60 i Lexusa LC 500.

World Car of the Year – Volvo XC60

World Luxury Car of the Year – Audi A8

World Performance Car of the Year – BMW M5

World Urban Car of the Year – Volkswagen Polo

World Green Car of the Year – Nissan Leaf

World Car Design of the Year – Range Rover Velar

YouTube MP3 - Hotmail
1