Svjetski automobil godine 2017. je… Jaguar F-Pace!

Svjetski automobil godine 2017. je… Jaguar F-Pace!

Već smo u Ženevi saznali da će ovogodišnji pobjednik izbora za Svjetski automobil godine po prvi put biti jedan SUV, a sada smo saznali i koji. Naime, na ženevskom auto salonu su objavljena imena troje finalista, a među snažnom njemačkom konkurencijom pobjednik je jedan Britanac.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Podsjetimo, izvor za Svjetski automobil godine je započeo u Parizu, finalisti su kao što smo rekli postali poznati u Ženevi, a u New Yorku su objavljena imena pobjednika u svih šest kategorija.

U onoj najvažnijoj kategoriji, odnosno nagradi za Svjetski automobil godine (2017 Car of the Year) pobijedio je Jaguar F-Pace ispred Audija Q5 i Volkswagena Tiguan, a F-Pace je ponio i titulu u kategoriji za dizajn (2017 World Car Design of the Year) gdje su mu konkurenciju činili Mercedes-Benz S klasa Cabriolet i Toyota C-HR.

Nagradu u kategoriji za luksuzni automobil godine (2017 World Luxury Car of the Year) je osvojio Mercedes-Benz E klasa i to ispred konkurenata iz BMW-a i Volva, odnosno modela serije 5 i S90/V90. Titulu “naj-urbanijeg” automobila (2017 World Urban Car) je osvojio BMW i3 (94Ah) kojem su najbližu konkurenciju činili Citroën C3 i Suzuki Ignis.

Nadalje najbolji sportski automobil godine, odnosno World Performance Car of the Year je Porsche 718 Boxster/Cayman kojem je međunarodni žiri od 75 članova dao prednost pred McLarenom 570S i Audijem R8 Spyder. S druge strane nagradu za “najzeleniji” automobil godine, odnosno 2017 Green Car of the Year, je odnijela Toyota Prius Prime.

Podsjetimo kako je prošle godine nagradu za Svjetski automobil godine osvojila Mazda MX-5, a godinu dana ranije mercedesova C klasa. Na kraju, rezimirajmo, ovogodišnji pobjednici u pojedinim kategorijama su:

2017 Car of the Year
Jaguar F-Pace

2017 World Car Design
Jaguar F-Pace

2017 World Urban Car
BMW i3

2017 World Luxury Car
Mercedes-Benz E-Class

2017 World Performance Car
Porsche 718 Boxster/Cayman

2017 World Green Car
Toyota Prius Prime

YouTube MP3 - Hotmail
1