Svjetska premijera Volkswagen Caddyja 5. generacije

Svjetska premijera Volkswagen Caddyja 5. generacije

Volkswagen gospodarska vozila predstavljaju najdigitalnijeg Caddyja svih vremena. Caddy 5 sada može biti transporter, obiteljski monovolumen, shuttle ili kamper

Volkswagen je službeno predstavio novi Caddy, nasljednika modela koji su do sada proizvedeni u više od tri milijuna primjeraka. VW sada kao svjetsku premijeru predstavlja progresivnu petu generaciju potpuno novog Caddyja kod kojeg je svaki detalj iznova koncipiran. Naime, ovaj se bestseler prvi put temelji na modularnoj poprečnoj platformi (MQB). Time se mijenja čitavi svijet Caddyja – zahvaljujući modularnoj poprečnoj platformi (MQB) u seriju modela ulaze nove vrhunske tehnologije: sustavi potpore povećavaju sigurnost i udobnost, umreženi infotainment sustavi i digitalizirani sustavi rukovanja pretvaraju Caddy u smartphone na kotačima, a uz novi “twin dosing” turbo dizelski motori (TDI) čišći su nego ikad prije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vanjski je dizajn potpuno iznova koncipiran te se odlikuje naglašeno sportskim karakteristikama. Istovremeno su u moderniziranoj unutrašnjosti značajno optimizirani cockpit, konfiguracija funkcija i ponuda prostora. Unatoč tomu u potpunosti je zadržan jedinstveni DNK Caddyja.

Novi Caddy stići će na tržište tijekom 2020. godine, i to najprije u Njemačkoj, Austriji i Poljskoj.

Vanjski dizajn

Prelazak na modularnu poprečnu platformu (MQB) već je izvana vidljiv zahvaljujući produženom kratkom međuosovinskom razmaku te proporcijama novog Caddyja koje sada djeluju dinamičnije. Kada su u pitanju tehnologija i oprema, vanjski dizajn Caddyja opremljenog s maksimalno sedam sjedala odlikuje se brojnim novim značajkama: među njima su opcijske električne pomoći pri zatvaranju za klizna vrata i stražnji poklopac te posebno veliki panoramski krov sa staklenom površinom od 1,4 m2 koji se proteže iznad prvog i drugog reda sjedala. Tu su i novi kotači od lakog metala veličine do 18“ te – u sklopu serijske opreme vrhunskih verzija – nova LED glavna svjetla i LED stražnja svjetla.

Unutrašnjost s digitaliziranim cockpitom

Unutrašnjost pete generacije Caddyja odlikuje se novim rješenjima i većom ponudom prostora. Arhitektura prikaznih elemenata i elemenata za rukovanje u potpunosti je novodizajnirana: novi Digital Cockpit (opcijski potpuno digitalni instrumenti) te radiouređaji i infotainment sustavi veličine između 6,5“ i 10,0“ pritom čine interaktivna sučelja za vozača i suvozača. Fuzijom Digital Cockpita i 10“ premijskog navigacijskog sustava nastaje digitalni izgled prikaznih elemenata i elemenata za rukovanje: Innovision Cockpit. Caddy pritom potpuno svjesno izražava usku povezanost s Golfom.

Infotainment sustavi mogu preko online jedinice za povezivost (OCU) s integriranom eSIM karticom pristupiti mobilnim online uslugama i funkcijama “Volkswagen We”, pa je novi Caddy uvijek povezan.

Sigurnost i udobnost

Šest od ukupno 19 sustava potpore predstavlja novitet u Caddyju. U njih se ubraja Travel Assist koji prvi put u nekom Volkswagen gospodarskom vozilu omogućuje potpomognutu vožnju u cjelokupnom rasponu brzine. Sada je i u novom Caddyju dostupna potpora za manevriranje prikolicom Trailer Assist koja je poznata iz Craftera i koja značajno olakšava manevriranje unatrag ili potpora pri promjeni voznog traka.

“Twin dosing” TDI motori

Novi 4-cilindrični motori Caddyja ispunjavaju normu za ispušne plinove Euro 6 za 2021. godinu. Za TDI motore snage između 55 kW / 75 KS i 90 kW / 122 KS prvi se put primjenjuje novi “twin dosing”. Emisije dušikovih oksida (NOx) značajno su smanjene u odnosu na prethodni model zahvaljujući dvama SCR katalizatorima i realiziranom dvostrukom ubrizgavanju AdBlue sredstva. Time se TDI motori Caddyja iz Volkswagen gospodarskih vozila ubrajaju među najčišće dizelske motore na svijetu.

Tu su i benzinski turbo motor (TSI) s 84 kW / 116 KS kao i motor na zemni plin s turbopunjačem (TGI). Ovisno o verziji motora predviđena potrošnja Caddyja niža je za čak dvanaest posto od potrošnje njegovog prethodnika.

Širok raspon opreme

Peta generacija Caddyja ponovno će se lansirati u varijantama gospodarskih vozila Cargo (furgon sa zatvorenom nadgradnjom) i Kombi (s ostakljenim putničkim prostorom) te u raznim varijantama osobnih vozila (monovolumen). Nomenklatura linija opreme za osobna vozila iznova je konfigurirana: osnovna verzija ubuduće će biti Caddy, iza nje će slijediti linija Life te, konačno, posebno elegantna oprema Style.

Caddy Cargo opcijski se može opremiti između ostalog novim stražnjim vratima bez prozorskog otvora (bolja zaštita od krađe) koja su u potpunosti izvedena od lima. Dodatni detalji serijske opreme varijante Cargo uključuju prednje električne podizače prozora, električna vanjska zrcala, elektroničku parkirnu kočnicu s Auto Hold funkcijom, nova H7 prednja glavna svjetla i osvjetljenje registarske pločice u LED tehnici.

U varijanti Kombi i verziji osobnog vozila Caddy u serijskoj su opremi uključeni dodatni detalji kao što su višenamjensko kolo upravljača, dvoja klizna vrata, radiosustav sa zaslonom veličine 6,5“ i sustav prepoznavanja umora.

Od linije opreme Life tu su između ostalog i 16“ kotači od lakog metala, manualni klimauređaj, infotainment sustav sa zaslonom veličine 8,25“, preklopivi stolići za drugi red sjedala, uzdužni krovni nosači (crni), branici lakirani u boji vozila, električno preklopiva vanjska zrcala, samostalna središnja konzola sa središnjim naslonima za ruke te prednje potpore za kralježnicu. Odlučite li se za opremu Style, dobit ćete Caddy s najmanje 17“ kotačima od lakog metala (18“ kotači opcijski su dostupni), LED glavnim svjetlima, LED stražnjim svjetlima, ParkPilotom (sprijeda i straga), uzdužnim krovnim nosačem srebrne boje te paketom kromirane opreme za vanjski dizajn.

U serijsku opremu unutrašnjosti u ovom se slučaju ubrajaju višenamjensko kolo upravljača od kože, automatski klimauređaj, „pp-Connect, Digital Cockpit i presvlake sjedala u izvedbi ArtVelours.

Podijeli:
1