Svjetska foto i video premijera Volkswagena ID.4

Svjetska foto i video premijera Volkswagena ID.4

Volkswagen je nakon višetjednih najava i otkrivanja jednog po jednog detalja napokon jučer službeno predstavio svoj prvi potpuno električni SUV, ID.4. Praktičan kao Buba, vozi kao GTI, a u tijelu poput Tiguana – to je otprilike opis novog modela s kojim napadaju Teslin Model X i sve popularniji SUV segment

Velik broj fotografija i video najavu plasirao je Volkswagen u javnost i tako najavio svoj dugo očekivani prvi potpuno električni SUV. Volkswagen ID.4 posljednjih je tjedana predstavljan dio po dio, pa smo tako već doznali gotovo sve o novom VW-ovom modelu. Njegovi dizajneri potrudili su se da bude, kako je rečeno i u najavi, “praktičan poput legendarne Volkswagenove Bube”, odnosno da odgovara na potrebe potencijalnih kupaca. Nadalje, električni pogon bez emisija štetnih plinova čini ga ekološki prihvatljivim i sportski nastrojenim, pa ga se vozi “poput Golfa GTI”. Uz sve to, dolazi “u tijelu poput Tiguana”, odnosno smješta se u najpopularniji segment na svijetu, onaj kompaktnih SUV-ova.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ova kombinacija, nadaju se u Volkswagenu, trebala bi biti dobitna kako u Europi tako i u SAD-u. Kad je riječ o karakteristikama, spomenimo da baterija od 77 kWh omogućava domet od 520 kilometara (WLTP) s jednim punjenjem. Elektromotor je smješten na stražnjoj osovini i generira 150 kW (204 KS), što je dovoljno da se ovaj SUV od 0 100 km/h pokrene za 8,5 sekundi, te da ima najvišu brzinu od 160 km/h.

Udaljenost od tla od čak 21 centimetar trebala bi osigurati i dobre performanse izvan ceste. Koeficijent aerodinamičkog otpora je tek 0,28. ID.4 je, dakako, zasnovan na modularnoj platformi MEB. Dužinom od 4,58 metara jamči dovoljno prostora za putnike, uz 543 litre prtljažnog prostora, koje se mogu proširiti do 1.575 litara preklapanjem sjedala.

Na brzom DC punjaču snage 125 kW novi se električni SUV može napuniti za daljnjih 320 kilometara u oko 30 minuta. Svoju “zelenu” orijentaciju Volkswagen potvrđuje i činjenicom da će ID.4 biti proizveden u potpuno ugljično neutralnom procesu, a radit će se i na tome da sustav njihovih punionica energiju dobiva iz obnovljivih i ekološki neutralnih izvora.

Za tržište SAD-a najavljene su i cijene, koje kreću od 39.995 američkih dolara (za model proizveden u SAD-u), što uz razne poticaje može pasti i ispod 33.000 dolara. U njemačkoj bi osnovna cijena bez državnih poticaja trebala biti 49.950 eura.

Želite li pobliže upoznati ID.4, upućujemo vas na priloženu galeriju i video premijeru.

Podijeli:
1