Svjetla danju i zimska oprema: propisi i kazne

Svjetla danju i zimska oprema: propisi i kazne

Početkom hladnijeg razdoblja godine dobro se podsjetiti na propise koji reguliraju vožnju danju, noću i u zimskim uvjetima, a nije zgorega znati i koliku kaznu u eurima možete platiti za nepoštivanje pravila

Stiglo nam je “tamno” doba godine, koje počinje krajem listopada prelaskom na zimsko računanje vremena. Tijekom godina u našoj je zemlji ta promjena značila i da se od tog dana moraju na automobilima koristiti kratka (dnevna) svjetla tijekom cijelog dana, no u važećem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama obveza paljenja svjetala određena je datumski. Donosimo stoga kratki podsjetnik na obveze za vozače u jesenskim i zimskim mjesecima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Svjetla od 1.11.

Prema važećim propisima, dakle, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. Na motociklima i mopedima ta obveza vrijedi cijele godine, a za kršenje propisa novčana kazna iznosi 30 eura.

Zimska oprema od 15.11.

Da ne bi sve bilo tako jednostavno, zakonodavac je propisao i drugi datum od kojeg vrijede propisi o zimskoj opremi. Zimska oprema na automobilima je, dakle, obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga do 15. travnja.

Te ceste uključuju 839,2 km autocesta, 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Dakle, bez obzira kakvo je vrijeme, je li vani +15 ili +5 stupnjeva, propisano je korištenje zimske opreme. Propisana novčana kazna za nekorištenje propisane zimske opreme iznosi 130 eura, a policijski službenik ima pravo isključiti iz prometa vozilo koje ne koristi propisanu opremu.

Pod zimskom opremom za osobne automobile smatraju se četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm te s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Više savjeta: Pripremite automobil za hladnije uvjete

YouTube MP3 - Hotmail
1