Sustavi pomoći smetaju mnoge vozače

Sustavi pomoći smetaju mnoge vozače

Istraživanje J.D. Power US Tech Experience je pokazalo da mnogi američki vozači nisu pretjerano oduševljeni raznim sustavima pomoći vozaču. Štoviše, mnogi od njih su izjavili da ih ova tehnologija ponekad “nervira i smeta”.

Konkretnije, studija je obuhvatila 20.000 vozača novih automobila modelne godine 2019, a cilj je bio ispitati kako 38 različitih sustava djeluju na prvih 90 dana vlasništva. Posebno se istaknuo sustav održavanja vozila u voznoj traci jer su mnogi ispitanici izrazili nezadovoljstvo njegovim radom.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, njih 23% ispitanika je reklo da ih rad ovog sustava “iritira” pa ga je 61% (od ova 23%) u potpunosti isključilo. Studija je pokazala i da je 21% vozača koji spomenuti sustav pomoći nije smatralo iritantnima, isti svejedno isključilo.

U J.D. Poweru kažu da su pojedini proizvođači uspjeli svoje sustave pomoći učiniti učinkovitima, no i nenametljivima. Određeni broji proizvođača još nije svladao nenametljivost, dok se neki pak muče s oba aspekta, učinkovitošću i nametljivošću.

Upravo stoga su iskustva novih vlasnika jako različita pa vlasnici jedne marke u 90% slučajeva kažu da bi htjeli da i njihovo buduće vozilo bude opremljeno sustavom održavanja vozila u voznoj traci, a kod neke druge marke se ta brojka kreće ispod 60% i sl. Sve u svemu proizvođači imaju još puno mjesta za napredak kada je riječ o sigurnosti i sustavima pomoći vozaču.

Automobil koji je najbolje ocijenjen je Kia Stinger koji je dobio 834 od 1000 mogućih bodova. Ostali automobili koji su dobili visoku ocjenu su Hyundai Kona, Toyota C-HR, Kia Forte, Chevrolet Blazer, Porsche Cayenne, Ford Expedition i sl.

Podijeli:
1