IIHS: Sustav autonomnog kočenja značajno smanjuje mogućnost sudara

IIHS: Sustav autonomnog kočenja značajno smanjuje mogućnost sudara

Sustavi autonomnog upravljanja su još u vrlo ranoj fazi, a proizvođači nam obećavaju kako će se njihovom primjenom uvelike povećati sigurnost u prometu. Trenutno dostupni sustavi već sada značajno povećavaju sigurnost, a jedan od najčešće korištenih sustava je sustav upozorenja na predstojeći sudar sprijeda sa sustavom autonomnog kočenja u nuždi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Američki IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) je proveo zanimljivo istraživanje o spomenutom sustavu pomoći vozaču i došao do zaključka kako njegova primjena drastično smanjuje mogućnost naleta na vozilo ispred vašeg.

Istraživanje je uključivalo samo GM-ova vozila proizvedena između 2013. i 2015, a zaključak kaže kako je kod vozila opremljenih s ovim sustavom broj sudara s vozilom ispred (front-to-rear) smanjen za 43% u odnosu na vozila koja nemaju ovu tehnologiju. Kada se u obzir uzme ova vrsta sudara, ali s fizičkim ozljedama broj sudara pada za impresivnih 64%. Razlog je jednostavan, naime ako ne spriječi sudar, ovaj sustav barem značajno smanji brzinu naleta.

Broj ove vrste udara je smanjen čak i ako je automobil opremljen samo sa sustavom upozorenja na predstojeći sudar bez autonomnog kočenja u nuždi. Točnije, broj front-to-rear sudara je smanjen za 17%, a broj istih s ozljedama je pao za 30%.

Za vjerovati je kako će se daljnjim napretkom tehnologije, i činjenicom da će proizvođači proširivati dostupnost ovih sustava, broj nesreća u budućnosti nastaviti smanjivati.

Podijeli:
1