Sudar natovarenog kombija pri 50 km/h izgleda zastrašujuće

Sudar natovarenog kombija pri 50 km/h izgleda zastrašujuće

Švicarska kompanija Dynamic Test Center bavi se ispitivanjem sigurnosti na cestama, te aktivnom i pasivnom sigurnošću vozila. Njihov zadnji video crash testa mogao bi poslužiti kao upozorenje svima koji prevoze terete o potrebi pravilnog pričvršćivanja istih

Na YouTube kanalu švicarske kompanije Dynamic Test Center objavljen je video crash testa kombi vozila natovarenog “do vrha”. Simulacija rekreira uvjete u frontalnom sudaru pri brzini od samo 50 km/h. Kao pokusno je vozilo iskorišten Mercedes Vito u čiji je teretni prostor postavljena paleta s betonskim žardinjerama mase 770 kilograma koje su “glumile” slabo pričvršćeni teret u kombiju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sprijeda su za potrebe testa smjestili i lutku na mjesto vozača, ubrzali ovako natovareno vozilo do 50 km/h i zabili ga u zid. Snimke su prilično zastrašujuće, a zamislite li da bi umjesto lutke u kombiju mogao biti i ljudski vozač, cijela stvar može biti i pomalo uznemirujuća.

Prednji dio vozila značajno je deformiran, sjedala vozača i suvozača izbijena su iz svojih ležišta, a teret je iz tovarnog prostora ogromnom silom kliznuo prema naprijed oštećujući značajno sve što mu se našlo na putu – sjedala, upravljačku ploču, pa čak i vjetrobran. Lutka je pri tome također pretrpjela značajna oštećenja koja se tumače kao mogućnost vrlo teških tjelesnih ozljeda vozača koje isti vrlo vjerojatno ne bi preživio.

Vozači teretnih vozila ionako moraju biti upoznati s propisnim osiguravanjem tereta od neželjenih pomjeranja, a svima koji u putničkim ili kombi vozilima prevoze bilo kakve veće predmete ovaj video prije svega može služiti kao upozorenje da i pri malim brzinama sudari ovog tipa mogu imati ogromne posljedice.

Podijeli:
1