Subaru – sljedeći WRX STI vjerojatno hibrid

Subaru – sljedeći WRX STI vjerojatno hibrid

Subaruov europski šef za prodaju i marketing David Dello Stritto je u svom posljednjim intervjuu Autocaru izjavio kako trenutni 2,5-litreni turbo boxer 4-cilindrični motor iz modela WRX STI “jednostavno ne može postojati u budućnosti.”

Drugim riječima, zamijenit će ga neki učinkovitiji i ekonomičniji te moderniji benzinac koji će vrlo vjerojatno biti dio hibridnog pogonskog sklopa. Dodatak električnog dijela pogona će imati dvije namjene, odnosno dodatno smanjenje potrošnje i štetnih emisija s jedne strane te doprinos performansama vozila s druge.

Dello Stritto nije htio ulaziti u detalje, no rekao je kako Subaru osluškuje što se na tržištu događa te da će svoju ponudu prilagoditi trendovima. Za vjerovati je dakle kako je mislio prvenstveno na elektrifikaciju pogonskog sklopa.

Prema dosadašnjim saznanjima sljedeći WRX STI će pokretati 2,0-litreni turbo boxer motor koji će biti zadužen za prednje kotače, dok će električni motor biti zadužen za stražnju osovinu pa će tako biti zadovoljeni stroži emisijski standardi uz istovremeno zadržavanje pogona na sva četiri kotača.

Dolazak ovog modela na tržište se očekuje 2020, a veliku novost će predstavljati i prelazak na novu platformu pod nazivom Subaru Global Platform što će rezultirati i manjom masom vozila (ili otprilike istom s obzirom na električni dio pogonskog sklopa), kao i većom krutošću cijelog automobila. Što se dizajna tiče dobar pokazatelj kako bi ovaj novitet mogao izgledati je konceptni Viziv Performance.

Podijeli:
1