Što se dogodi kada velikom brzinom prijeđete preko ležećih policajaca?

Što se dogodi kada velikom brzinom prijeđete preko ležećih policajaca?

Uspornici prometa, kolokvijalno nazvani ležeći policajci, fizičke su prepreke koje imaju za cilj smanjiti brzinu kretanja vozila na određenim dijelovima ceste. No, što se dogodi kada na njih naletite prebrzo? Odgovor ima ekipa s YouTubea

Evo jedan zabavni, ali i poučni, video s YouTube kanala Warped Perception. Ekipa koja stoji iza njega često objavljuje slične reportaže inženjerskog ili znanstvenog karaktera snimljene u slow motion tehnici. Svojoj publici daju jedinstven i usporen pogled izbliza na neke zanimljive detalje, a ovoga puta uhvatili su se ležećih policajaca.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Uspornici prometa, kako se službeno nazivaju, fizičke su prepreke izrađene od asfalta ili gume koje bi trebale nagnati vozače da smanje brzinu kretanja na cesti na kojoj su postavljeni. Obično se postavljaju u blizini škola, pješačkih prijelaza i slično, a poznato je da prelazak preko njih nije najzdraviji za podvozje automobila. Pogotovo ako se obavlja velikom brzinom, kao što će prikazati spomenuti video zapis.

Youtuberi su za ovu prigodu uzeli Mercedes E-Klase, s njega skinuli dijelove karoserije, te krenuli u sve brže i brže prelaženje preko ležećih policajaca – sve bilježeći kamerama.

Ono što su doznali jest da je učinak sličan prelasku preko udarnih rupa na cesti. Najviše trpe amortizeri i opruge, a pri većim brzinama kotači se podižu gotovo do samog blatobrana. Nakon brzog prelaska preko prepreke kotači gube kontakt s podlogom, čineći ovaj prijelaz zapravo prilično opasnim prelijetanjem preko uspornika.

No, ono što je zanimljivo jest da niti uz najbolju volju, najvišu brzinu ili kočenje preko prepreke, momci u ovom testiranju nisu uspjeli oštetiti amortizere ili ovjes Mercedesa.

Podijeli:
1