Što kada policija poželi zaustaviti autonomni automobil?

Što kada policija poželi zaustaviti autonomni automobil?

Video koji prenosimo nastao je unutar autonomnog taksija kompanije Waymo, u američkom Phoenixu. Policija je pokušala zaustaviti automobil, a putnici u njemu našli su se u čudu jer se on nije zaustavio

Vozite se taksijem, policija vas pokušava zaustaviti, a vi ne možete baš ništa učiniti jer – vozača u taksiju nema. Upravo ovakav se događaj zbio 16. travnja u Phoenixu (američka savezna država Arizona), gradu koji je među prvima u svijetu postao testni poligon za potpuno autonomne automobile. Akteri priče su putnici u autonomnom taksiju tvrtke Waymo, a jedan od njih, Johnny Romano, zgodu je snimio mobitelom te podijelio na TikToku.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Romano kaže kako mu je to bilo prvi puta da se vozi samovozećim taksijem, a vjerojatno je kako će zbog ove zanimljivosti tu vožnju i zapamtiti. Naime, taksi ih je odveo u gužvu, nastalu zbog parade u gradu, a promet je privremeno regulirala policija. Automobil se zaustavio nailaskom na zastoj, a dok mu je policajac pokušavao pokazati put, “pametni” Waymo nije se baš potrudio poslušati ga.

Iz automobila možemo čuti tek zbunjene glasove koji govore “ali ovdje nema vozača, nitko nas ne vozi”… sve je potrajalo nekoliko desetaka sekundi, da bi u konačnici automobil “shvatio” kamo treba ići.

Priču su potvrdili i iz Wayma. Kažu kako njihova vozila koriste strojno učenje za prepoznavanje policijskih gesti rukama te kako je u ovom slučaju vozilo kroz 90-ak sekundi postupilo po napucima policijskog službenika. On je, srećom, na vrijeme shvatio kako je riječ o taksiju bez vozača, pa nije stvorio dodatne probleme.

@johnnyromano3

POV: youre in a self driving car and the police get involded

♬ original sound – Johnny Romano

YouTube MP3 - Hotmail
1