Što je i kako radi Nissanov hibridni pogon e-POWER?

Što je i kako radi Nissanov hibridni pogon e-POWER?

Nissan Qashqai prvi je europski crossover u koji će se ugrađivati pogonski sustav e-POWER, koji kombinira vožnju na električni pogon bez potrebe za punjenjem na utičnici s benzinskim agregatom

Novi crossover Nissan Qashqai bit će prvi model za europsko tržište u koji će se ugrađivati novi oblik hibridnog pogona, nazvan e-POWER. Taj je sustav ekskluzivna Nissanova tehnologija i jedan od najvažnijih elemenata Nissanove strategije inteligentne mobilnosti, a kako kažu, riječ je o jedinstvenom pristupu elektrifikaciji motora. O tom se sustavu piše već neko vrijeme, a sada smo dobili i ponešto tehničkih detalja o tome kako on u stvarnosti funkcionira.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kupci će uživati u čistom osjećaju električne vožnje, oslobođeni ikakve brige o punjenju” kaže Guillaume Cartier, predsjednik Nissana za regiju Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije (AIMEO).

e-POWER – elektromotor pogonjen benzinom

Nissanova istraživanja pokazala su da europski vozači crossovera čak više od 70% vremena za upravljačem provedu na gradskim i prigradskim cestama, ali i da smatraju kako odabir ekološkog vozila znači odricanje od užitka u vožnji.

Sustav e-POWER odgovor je na taj trend. Riječ je o spoju baterije i elektromotora te benzinskog motora. Takva tehnologija je namijenjena onima koji ne mogu ili ne žele puniti svoj automobil s pomoću kabela, i onima koji većinom voze u gradu i žele postupno prijeći na 100% električnu mobilnost.

Sustav e-POWER čini baterija povezana s 1,5-litrenim trocilindarskim benzinskim turbomotorom snage 156 KS i varijabilnim kompresijskim omjerom, generatorom, inverterom i električnim motorom snage 140 kW, dimenzijom i snagom jednakim kao u ostalim Nissanovim električnim vozilima. Benzinski motor proizvodi električnu energiju koja se zatim preko invertera može skladištiti u bateriji, isporučiti električnom motorom ili oboje, ovisno o potrebi.

Budući da kotače pokreće isključivo električni motor, takav pogon daje trenutačni i linearni odziv, a to je omogućeno bez zaustavljanja radi punjenja baterija. Maksimalna snaga ovog pogonskog sustava iznosi 140 kW odnosno 188 KS.

Prednosti sustava e-POWER

Osnovna prednost sustava e-POWER je to što benzinski motor uvijek radi u optimalnom rasponu okretaja i uz najprikladniji kompresijski omjer, čime se smanjuju potrošnja goriva i emisije CO2 u usporedbi s konvencionalnim termičkim motorima. Povrh toga smanjeni su i buka motora te emisije štetnih plinova.

Za razliku od tradicionalnih hibrida u kojima snažan pritisak na papučicu gasa može rezultirati prekidima u isporuci okretnog momenta, električni motor u svakom trenutku osigurava kontinuiranu isporuku okretnog momenta. Za još snažnije performanse prilikom snažnog ubrzanja ili pri vožnji visokim brzinama, jedinica za upravljanje energijom koristi inverter kako bi energiju, koju proizvede benzinski motor, preusmjerila izravno na električni motor i tako osigurala dodatnu isporuku snage.

Za još veću učinkovitost, sustav u fazama usporavanja i kočenja prikuplja oslobođenu kinetičku energiju koju zatim skladišti u bateriji.

Tehnologija varijabilnog kompresijskog omjera

U srcu ovog sustava nalazi se 1,5-litreni trocilindarski benzinski turbomotor s varijabilnim kompresijskim omjerom i snagom od 156 KS, posebno razvijen za ugradnju u pogonski sklop e-POWER. Prvotno je ugrađivan u modele Nissanove marke luksuznih vozila Infiniti, a odlikuje ga omjer kompresije kakvim se ne može pohvaliti nijedan drugi termički motor. Budući da se radi o prilagodljivom omjeru kompresije, zajamčene su optimalne performanse i ušteda goriva, ovisno o opterećenju motora. Prije nego što ga je Infiniti počeo ugrađivati u svoje modele 2018., savjetodavna automobilska organizacija sa sjedištem u SAD-u, Ward, uvrstila ga je na popis 10 najboljih motora u svijetu.

Varijabilni omjer kompresije (između 8:1 i 14:1) ne bi bio moguć bez aktuatora koji, u skladu s pritiskom na papučicu gasa, prilagođava duljinu hoda klipa.

U uvjetima jednolične vožnje (primjerice vožnje stalnom brzinom uz napunjenu bateriju), omjer kompresije bit će viši kako bi se smanjila potrošnja i ograničile emisije. U uvjetima dinamične vožnje, sustav će primijeniti niži kompresijski omjer kako bi se maksimizirala snaga potrebna za punjenje baterije ili izravno napajanje električnog motora.

Linearan rad motora

Benzinski motor ugođen je za linearan rad, tzv. “Linear Tune”. Taj sustav postupno ubrzava rad motora kako bi udovoljio zahtjevima za isporukom snage prilikom ubrzavanja, bez ikakvih prekida u pogledu performansi i zvuka motora. Nesrazmjer između brzine motora i brzine vožnje može djelovati uznemirujuće na vozače i putnike. Na primjer, iznenadno povećanje broja okretaja motora bez razmjernog povećanja brzine putnici doživljavaju kao napor i smetnju u vožnji. Sustav “Linear Tune” tomu staje na kraj.

Novi Qashqai e-POWER dostupan je sa sustavom e-Pedal koji omogućava vožnju samo s jednom papučicom, onom gasa, koja služi i za kontrolu ubrzavanja i usporavanja.

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

e-POWER (1,5-litreni VCR turbomotor)
Snaga KS (kW) 188 (140)
Okretni moment (Nm) 330
Vrsta pogona Prednji pogon
Potrošnja u mješovitom ciklusu vožnje (l/100 km) 5,3
Emisije u mješovitom ciklusu vožnje (g/km) 119

(homologacija u tijeku)

YouTube MP3 - Hotmail
1