Što donosi novi Seat Leon

Što donosi novi Seat Leon

Španjolski Golf, odnosno seatov Leon je u svojoj trenutnoj, trećoj generaciji na tržištu prisutan još od 2012. pa je sasvim logično da mu se sprema nasljednik. Kao i Golf VIII s kojim će dijeliti većinu komponenti i pred Leonom je temeljito osvježenje i dotjerivanje, a većina novosti će biti “ispod kože.”

-- tekst slijedi nakon oglasa --

To ne znači da se novi kompaktni adut iz Martorella neće moći pohvaliti i atraktivnim novim dizajnom. Naime, Leon će i dalje predstavljati mladenačkiju, svježiju i dizajnom atraktivniju izvedbu Golfa. U odnosu na trenutni model može se očekivati nešto viša doza elegancije i fluidnosti linija, nešto prema uzoru na posljednju Mazdu3.

Od pojedinih detalja će se isticati LED svjetla sprijeda i otraga gdje bi trebala biti međusobno povezana. Tu u i izraženija maska te poklopac motora, kao i izraženije bočne linije koje će podsjećati na coupe i sl.

Nadalje, snažni adut novog Leona će biti i sofisticiraniji interijer. Naime, očekuje se da će Leon slijediti tehnološki iskorak Golfa pa je tako vrlo izgledno da će se u ponudi naći digitalna instrumentna ploča, veći središnji zaslon naprednijeg infotainmenta, manji broj klasičnih prekidača i sl. Putnicima će biti dostupna i nešto veća ponuda prostora unutar kabine, a onima željnima još više razine praktičnosti će biti dostupan i karavanski model.

Osnovu motorizacije će činiti dobro nam poznati TSI i TDI motori. Točnije, u ponudi se mogu očekivati 1,0 i 1,5-litreni turbo benzinci te 1,6-litreni dizelski motori. Vjerojatno će se raditi o tzv. Blagim hibridima s 48-voltnom tehnologijom, a vrh ponude bi trebala činiti plug-in hibridna verzija i to vjerojatno u Cupra izvedbi snage oko 250 KS te s 50-ak km električne autonomije. Ovisno o odabranom motoru i paketu opreme u ponudi će se nalaziti ručni te automatski DSG mjenjači.

Za sada nema službenih potvrda, no očekuje se kako bi Seat mogao predstaviti novu generaciju modela Leon već na ovogodišnjem izdanju frankfurtskog auto salona. Početak prodaje se očekuje u prvoj polovici 2020. Drugim riječima, novi Leon bi mogao biti predstavljen prije novog Golfa, ali bi mu prodaja trebala krenuti nešto kasnije. Podsjetimo, posljednji izvještaji iz VW-a govore o listopadu kao terminu za premijeru, dok se prve isporuke kupcima očekuju prije kraja godine.

Glavni konkurenti ovog automobila će dakako biti sam VW Golf te drugi slični i nedavno pristigli noviteti kao što su novi Ford Focus, Mazda3, Kia Ceed, Toyota Corolla…

Podijeli:
1